OJT u Nišu: Javnost pogrešno informisana o snimku s naplatne rampe Doljevac 1Foto: Z. Miladinović

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu demantovalo je danas da na snimku saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi Doljevac u kojoj je poginula Stanika Gligorijević nedostaju dva minuta ključna za postupak, o čemu je pisao „Insajder“, a tekst su preneli drugi mediji.

U saopštenju objavljenom na sajtu niškog tužilaštva istaknuto je da OJT Niš nakon svih pribavljenih izveštaja „nema nikakve sumnje u pogledu autentičnosti snimka, kao i da je snimak u potpunosti veran, nekompromitovan i bez nedostajućih delova“, i da je javnost pogrešno informisana da na snimku nedostaju dva minuta.

Navodi se da je zamenica tužioca OJT Jelena Kocić „Insajderu“ dostavila odgovor u vidu hronološkog postupanja OJT Niš vezano za pribavljanje snimaka sa naplatnih rampi, a zatim i rada na tome da se raščisti okolnost oko toga da na snimku nije ništa zabeleženo za period od 8.30 do 8.32 časova.

„Kao zaključak iz odgovora zamenice Jelene Кocić upućenog novinarki ‘Insajdera’ se jasno može utvrditi da je preduzeće za računarski inženjering ‘Telix’ DOO Novi Sad, koje je nadležno za održavanje sistema video nadzora, pregledalo hard disk i utvrdilo da nisu pronađena nikakva oštećenja podataka da su svi video snimci konzistentni, da nema nedostajećih snimaka, a da su prekidi u snimanju rekordera nastali jer je uključena opcija detektora pokreta“, kazali su u niškom tužilaštvu.

Dodaje se da je, nakon provera koje je obavilo OJT u Nišu, „utvrđeno da za dva minuta na snimku na kome se ništa ne dešava, razlog je što tada nije bilo dešavanja na naplatnoj rampi i pokreta u slici koji bi bio dovoljan da pređe prag potreban da bi inicirao video zapis“.

„Suština odgovora Jelene Кocić je dakle bila da transparentno ukaže da je OJT u Nišu učinilo sve napore da otkloni svaku nedoumicu u pogledu relevantnosti dostavljenih snimaka, i da je na kraju to i učinjeno putem analize koju je obavilo preduzeće ‘Telix’. Zaključak je stoga da je dostavljeni snimak autentičan, nekompromitovan i bez ikakvih nedostajućih delova“, kazali su u OJT.

U saopštenju se takođe navodi da je zamenica tužioca u februaru tražila od JP „Putevi Srbije“ razjašnjenje kontinuiranosti snimka, s obzirom da joj tada nije bio poznat sistem rada kamera, odnosno da se kamere uključuju prilikom detektovanja pokreta, a to je „iskorišćeno i potpuno izvučeno iz celog konteksta odgovora, da se netačno prikaže kako tužilaštvo tvrdi da na snimku nedostaju dva minuta“.

OJT u Nišu je, kazali su, temeljno i iscrpno sprovelo pretkrivični postupak i obavilo sva saslušanja, medicinska veštačenja, a između ostalog i veštačenja povreda nastalih kod vozača i putnika u vozilu marke „Škoda Superb“ sa posebnim zadatkom da se prema nastanku povreda utvrdi ko se u tom vozilu u vreme nesreće nalazio na mestu vozača, odnosno putnika.

„Nakon sprovedenog postupka nije bilo ikakve sumnje da je vozilom upravljao okrivljeni D.S. protiv koga smo dana 9.9.2019. godine, podneli optužni predlog i protiv koga je postupak u toku pred Osnovnim sudom u Nišu. U toku celog postupka, sve do današnjeg dana niko do sada nije ukazao ni na jednu činjenicu koja bi mogla biti predmet provera, a koja bi išla u prilog tvrdnje da je vozilom ‘Škoda Superb’, upravljalo neko drugo lice osim opttuženog D.S“, navedeno je u saopštenju OJT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari