Oko 200 zaposlenih i pacijenata Instituta za reumatologiju ispred Ministarstva zdravlja tražilo smenu direktora 1Foto: Printscreen/N1

Oko 200 zaposlenih i pacijenata Instituta za reumatologiju okupilo se danas ispred Ministarstva zdravlja da bi zatražili smenu vršioca dužnosti direktora Gorana Radunovića, jer tvrde da od kad je on na čelu te ustanove, zaposleni i pacijenti trpe mobing.

Predsednica sindikata medicinskih sestara i tehničara Radica Ilić pružila je podršku zaposlenim na Institutu za reumatologiju i uputila kritiku svim drugim sindikatima u zdravstvu koji ćute na nasilje koje oni trpe.

Prema njenim rečima, sramota je da nakon audio snimka koji je, kako kaže, čula „cela Srbija“, u kom Radunović vređa, preti i viče na medicinske sestre, sindikati u zdravstvu ne reaguju.

Čemu služe sindikati i udruženja, ukoliko ne staju iza kolega koji trpe nasilje, upitala je Ilić.

„Mi smo ljudi sa dostojanstvom, obrazovanjem i zvanjem“, kazala je Ilić i dodala da su dešavanja na Institutu za reumatologiju „bruka i sramota Ministarstva zdravlja i svih političara iz pozicije i opozicije“, poručila je Ilić.

Doktorka Aleksandra Kadić je rekla da se nekoliko zaposlenih sastalo sa ministarkom zdravlja Danicom Grujičić i da očekuje da će ministarstvo i nadležni brzo doneti odluku, nakon što saslušaju zaposlene i predstavnike pacijenata.

Doktor Ivica Jeremić ukazao je da su zaposleni na tom Institutu protest organizovali nakon što su predali niz žalbi nadležnim institucijama, od resornog ministarstva, preko Vlade Srbije do predsednika države, ali odgovore i dalje čekaju.

Prema njegovim rečima, Grujičić je nakon žalbi zaposlenih posetila institut i razgovarala sa direktorom, ali o čemu su razgovarali zaposlenima nije poznato.

Objašnjavajući situaciju nakon posete Grujičić, Jeremić je rekao da je nekoliko inspekcija bilo je u Institutu tokom prošle nedelje, ali zaposleni nisu upoznati sa ishodom nadzora.

Predsednica udruženja medicinskih sestara Vanja Jovanović je poručila da ako ima ko bahatiji u ovom trenutku od Radunovića, to su sindikati, a istakla je da su za bahatost direktora zaslužni bahati i moćni političari.

Gorica Jokić iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije rekla je FoNetu da se situacija na Institutu naglo pogoršala od kad je Radunović postavljen na mesto vršioca dužnosti direktora i da mobing nije samo problem te ustanove, već da dobija globalne razmere.

Jokić je dodala da situacija na Institutu utiče i na pacijente, jer se uslovi u kojima rade lekari odražavaju na njihov rad sa pacijentima.

Predstavnica udruženja pacijenata sa reumatologije Marija Bučić objasnila je da kad dođete na Institut za reumatologiju kao pacijent shvatite da ste došli u instituciju u kojoj je vrlo loša atmosfera, gde se oseća konstantna tenzija i vlada veliko nezadovoljstvo zaposlenih.

Ona je ukazala da je vidljivo da su lekari i sestre u strahu da ne pogreše poštujući procedure koje je nametnuo direkor i da zbog toga nisu u mogućnosti da se kao ranije posvete i pomognu, što pacijentima otežava borbu sa teškim bolestima koje im ugrožavaju život.

Pacijentkinja Instituta za reumatologiju Bojana Kusovac rekla je da je bila svedok situacije u kojoj Radunović vuče pacijentkinju za ruke i izbacije je napolje, ali je kazala da ona nije nikad imala loše iskustvo.

Kusovac je istakla da su svi pacijenti tog instituta uglavnom hronični bolesnici, osuđeni na doživotno lečenje, i da bi upravo zbog toga volela da se njoj ne desi situacija kojoj je svedočila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari