Oko 300 biciklista se provozalo od Trga Nikole Pašića do Bežanijske kose da bi Šapiću uručili "pedalu" 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Oko 300 biciklista se danas popodne provozalo od Trga Nikole Pašića do Bežanijske kose, da bi gradonačelniku Beograda u ostavci Aleksandru Šapiću uručili „pedalu“, da „ode i ne vraća se“ zbog, kako su naveli iz udruženja „Ulice za bicikliste“, njegovog odnosa prema saobraćaju i biciklu kao vidu transporta.

„Posle nešto više od godinu dana na mestu gradonačelnika, Aleksandar Šapić od udruženja ‘Ulice za bicikliste’ dobija ‘zlatnu pedalu’ kao gradonačelnik koji je, umesto unapređivanja biciklističke infrastrukture, uspeo da smanji broj biciklističkih staza u Beogradu“, navodi se u saopštenju.

Udruženje podsećaju da je Grad Beograd usvojio Plan održive urbane mobilnosti krajem 2020. godine, kada je i obećano „da će celokupan plan biti integrisan u Generalni urbanistički plan i da će se po njemu razvijati gradska infrastruktura“.

Ali, „od ambicioznih 500 kilometara biciklističkih staza predviđenih planom koje su obećavali da će izgraditi do 2030. godine do sada je izgrađeno manje od jedan odsto“.

„I 2022. godinu smo počeli ukidanjem biciklističkih staza u Vasinoj ulici i Bulevaru Oslobođenja, ali uz izgradnju manjih deonica po gradu nekako je godina uspela da se završi sa stotinak metara u plusu. Od dolaska na vlast Aleksandra Šapića situacija se dodatno pogoršava“, navodi se u saopštenju.

„Ulice za bicikliste“ navode da u vreme gradonačelnika Šapića „nije izgrađen ni metar biciklističkih staza, ali je zato ukinuto 400 metara u ulici Nikole Dobrovića koja povezuje Bežanijsku Kosu i Novi Beograd“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari