Oktobarska revolucija zapravo počela na današnji dan

Kompletan Danasov dodatak o Crvenom oktobru može se čitati i na sajtu
Zašto ni mesec i ni datum revolucije nisu "ispravni"?

Ostavite komentar


  1. Kada je vlast zgrabio nehirotonisani pravoslavac Staljin, koji je ubio Trockog i celu staru gardu revolucionara, umetnike, naučnike, kada je ponovo metnuo crkvu na tron nacionalnog uglednika, kada je počeo da jača ruski nacionalizam i svoj kult, kada je u Rusiju vratio nikolajevski srednjevekovni krvavi carizam, cela utopija o društvu ravnopravnih je razbijena u paramparčad.

  2. Ко не схвата праве разлоге револуције у Русији, нека га, и нека живи у заблуди. Исти разлози тада, исти и сада. Онда увежена револуција која је успела, сада санкције, које се ауторима враћају као бумеранг.

  3. Hirotonisani revolucionar nije "zgrabio vlast", nego ju je preuzeo na jedini način za to predviđen u revolucionarnom katihizisu, Kalčo. Što se pak tiče "stare garde", primećeno je da se revolucije hrane svojom kopiladi, a i sam je Trocki tvrdio da revolucija mora da teče da se ne bi, dijalektički jel““te, pretvorila u svoju suprotnost; njihovo je dakle sklanjanje u ropotarnicu povjesti bilo sasvim u skladu sa duhom i ciljevima revolucije (ako takvo što postoji). Primetite i to da ni Staljinov prethodnik nije bio skrupulozan prema svojoj "staroj gardi", da pomenemo samo pokolj kronštatskih mornara koji "nisu razumeli potrebu za novom ekonomskom politikom", tj. zaokretom od 180° koji je Lenjin upravo izvodio. U tom je smislu Staljin, i u smislu kulta ličnosti, išao stopama svog učitelja i prethodnika. A, primetiću i to da se Staljin setio matere crkve tek kada su Nemci došli do Kijeva, jer marksistička dogma i "narodni sovjeti" nisu bila ni približno efikasno sredstvo za mobilizaciju protiv agresora kao crkvena zvona i "majka Rusija". A, što se tiče Vaše tlaknje o "društvu ravnopravnih", primetiću i to da je već početkom 20-tih razlika u primanjima između industrijskog radnika i poslovođe u SSSR bila gotovo 3 puta veća nego u USA ili Velikoj Britaniji, ne računajući nemonetarne prihode i povrastice!… Knjige, Kalčo, knjige, a ne crvene marame i praporce…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 31. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.