Oktobarska revolucija zapravo počela na današnji dan 1ANATOLY MALTSEV/EPA-EFE

Iako se zove oktobarska, a zvaničan datum revolucije je 7. novembar, prva komunistička borba na svetu zapravo je počela – 6. novembra u 21:45 časova.

Mada deluje nelogično da je i mesec i datum drugačiji od onog koji se slavi za dan Oktobarske revolucije, objašnjenje je zapravo jednostavno. 

Oktobarskom revolucijom zove se jer su Rusi tada koristili julijanski kalendar, a datum je bio 23. oktobar 1917. godine po ovom kalendaru. To je zapravo 5. novembar po gregorijanskom kalendaru. Tada je boljševički vođa Jan Anvelt poveo svoje levičarske revolucionare u pobunu u Talinu. Zatim je 25. oktobra, što je zapravo 7. novembar, Vladimir Lenjin poveo svoje snage u pobunu u Petrogradu, protiv neefikasne Privremene vlade Aleksandra Kerenskog.

Revolucija je i zapravo počela 6. novembra u 21:45 časova, kada je krenuo konačan juriš na Zimski dvorac. Juriš, koji je predvodio Vladimir Antonov – Ovsenko, je pokrenut na današnji dan, nakon pucnja iz krstarice Aurora.

Ipak, za zvaničan dan Crvene revolucije smatra se 7. novembar jer je Zimski dvorac zauzet tek oko dva časa posle ponoći. Pobuna je planirana tako da preda vlast nad državom Drugom sveruskom kongresu sovjeta predstavnika radnika i vojnika koji je počeo 7. novembra.

Komletan Danasov dodatak o Crvenom oktobru, za koji su pisali i Latinka Perović, Zlatko Paković, Nenad Ž. Petrović, Fransis Vin i Aleksej Kišjuhas, može se naći na internet stranici lista u PDF fotmatu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari