Posle prekida mirovnih pregovora u Minsku, bombardovanje Donjecka traje gotovo bez prestanka, a situacija je kritična u okolini grada Debalcevo.

Zvaničnici samoproglašene DNR potvrdili su da su od posledica artiljerijskog napada ukrajinskih snaga na stambeni deo Donjecka poginula tri civila, dok iz pobunjeničkih redova saopštavaju da su u nedelju živote izgubile četiri osobe, što znači da je za 24 sata bilo više od 20 žrtava građanskog rata za protekla 24 sata.

Francuski predsednik Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel i ukrajinski šef države Petro Porošenko pozvali su sinoć na „hitni prestanak vatre“ na istoku Ukrajine, saopšteno je iz kancelarije francuskog predsednika, posle telefonskog razgovora troje visokih zvaničnika. Ukrajinski izaslanik, bivši predsednik Leonid Kučma, potvrdio je da su mirovni pregovori, čiji je cilj prekid krvoprolića na istoku Ukrajine, prekinuti. „Konsultacije u Minsku završile su neuspehom“, izjavio je Kučma i dodao da lideri proruskih separatista, koji su 5. septembra potpisali prethodni sporazum, nisu došli na pregovore, a novi izaslanici su odbili da razgovaraju o novom prekidu vatre i povlačenju teškog naoružanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari