Oleksander Aleksandrovič: Buntovni Ukrajinac 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Ambasador Ukrajine u Beogradu Oleksander Aleksandrovič ustalasao je srpsku javnost izjavama da „Moskva koristi Srbiju i srpski faktor da destabilizuje Balkan i uništi Evropu“, te da „Rusija obučava plaćenike da ubijaju Ukrajince“.

Na Aleksandrovičeve opaske javno je reagovao državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Ivica Tončev, koji je ocenio da se „sve aktivnosti Aleksandroviča svode na jalove pokušaje narušavanja odnosa Republike Srbije sa Ruskom Federacijom“, i apelovao na zvanični Kijev da mu „ukažu na nedopustivost ovakvog daljeg ponašanja“.

Oleksander Aleksandrovič je diplomatsku službu započeo 1995, kao ataše u odeljenju zaduženom za zemlje Zapadne Evrope u Upravi za Evropu i Ameriku Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, a naredne godine postao je ataše Ambasade Ukrajine u Belgiji. Od 1997. do 1998. bio je treći sekretar u navedenoj ambasadi, dok je od juna 1998. do decembra 2000. obavljao dužnost prvog sekretara Sekretarijata Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine. Kako je ispričao u nedavnom intervjuu za Kurir, boravio je u Beogradu baš na dan početka NATO bombardovanja, 24. marta 1999, i sreo se sa tada{njim predsednikom SRJ Slobodanom Miloševićem. „Bio sam mladi diplomata i pomoćnik ministra spoljnih poslova Ukrajine Borisa Tarasjuka, koji je tada doputovao u Beograd. Bili smo, odmah posle tadašnjeg predstavnika ruskog predsednika za Jugoslaviju Viktora Černomirdina, poslednja delegacija koja je došla u Beograd i pričala s Miloševićem. Znali smo da NATO hoće da bombarduje Srbiju, pa smo pokušali da ubedimo Miloševića da se saglasi s nekim stvarima, da se prona|e neki kompromis sa Zapadom, ali to nije bilo moguće. Milošević je bio mnogo tvrdoglav i ništa nije hteo da čuje“, ispričao je Aleksandrovič.

Od 2000. do 2015. obavljao je niz funkcija u Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine. Između ostalog, od 2006. do 2010. bio je savetnik-ministar Ambasade Ukrajine u SAD. Dužnost ukrajinskog ambasadora u Srbiji preuzeo je 2. juna 2015. U intervjuima neretko ističe kako voli Srbiju i da su „priroda, klima, ljudi, mentalitet i hrana veoma slični kao u Ukrajini“.

Ambasador Aleksandrovič je rođen 20. avgusta 1971. u gradu Terebovlji u Ukrajini. Godine 1994. diplomirao je na Državnom univerzitetu Taras Ševščenko u Kijevu, smer romansko-germanske filologije. Dodatna znanja stekao je na Univerzitetu Džordž Vašington, u američkoj prestonici. Govori engleski, holandski i ruski. Oženjen je, ima sina i ćerku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari