Olenik: Da je Srbija normalna država Novak Nedić bi još juče bio u pritvoru 1

Sudeći prema odusustvu reakcije, najviši predstavnici vlasti odlučili su da se prave kao da nedeljnik NIN nije juče objavio službenu belešku u kojoj oštećeni vlasnik kluba Komitet tvrdi da je generalni sekretar Vlade uticao na njega da promeni iskaz dat policiji.

Potrebu da se o ovome izjasni nije imao predsednik Srbije koji je Nedića imenovao na mesto generalnog sekretara, predsednica Vlade koja ga je na tom mestu zadržala, ali ni ministar unutrašnjih poslova. Isto važi i za tužilaštvo

Ova pasivnost funkcionera koji inače imaju manir da svakodnevno daju izjave za medije prema mišljenju advokata i narodnog poslanika Aleksandra Olenika pokazatelj je disfunkcionalosti društva.

– Da je ovo iole normalna zemlja, Novak Nedić bi istog dana kada je objavljen tekst u NIN-u bio u pritvoru, a istraga tužilaštva bi se pozabavila policijskim službenicima koji su odali poverljive podatke o tome šta su oštećeni rekli u istrazi demoliranja kluba Komitet, kaže Olenik.

Priča ovih razmera, dodaje on, u demokratskom društvu bi prozrokovala i ozbiljne političke potrese.

– Zbog ovakvih informacija mandatarka za sastav vlade bi se ili sama povukla, ili bi bila sklonjena. Takođe bi se očekivala i odgovornost ministra unutrašnjih poslova, jer je evidentno da su pripadnici organizovane kriminalne grupe imali pristup poverljivim policijskim dokumentima, navodi Olenik.

Podsetimo, nedeljnik NIN objavio je sadržaj službene beleške koju su u oktobru 2018. godine sastavili policijski službenici Odeljenja za suzbijanje seksualnih i krvnih delikata beogradske policije.

U belešci se prepričava razgovor policijskog službenika i Vladimira Mačara, vlasnika kluba Komitet koji je nekoliko dana pre toga demoliran od strane tridesetak maskranih muškaraca. Mačar je policajcima rekao da ga je kontaktirao Novak Nedić, generalni sekretar Vlade Srbije i da je organizovao sastanak sa Veljkom Belivukom, kako bi se problem rešio sporazumno, bez uplitanja policije.

Kako navodi Olenik, i ranije je bilo naznaka da je postojala određena veza između predstavnika vlasti i navijačke grupe koju je vodio Belivuk.

– Ono što je bilo upadljivo je da na utakmicama Partizana, do hapšenja Belivukove grupe, nije bilo pogrdnog skandiranja protiv predsednika Vučića. Međutim, sada isplivavaju informacije koje sugerišu da se ta saradnja protezala i dublje od puke kontrole tribine. Uzgred, u teoriji je poznata stvar da nijedna organizovana kriminalna grupa ne može da naraste do razmera do kojih je narasla Belivukova bez saradnje sa određenim delovima sistema, ističe Olenik.

Sastanak Nedića i Mačara se prema navodima službene beleške desio u Klubu poslanika, pet dana nakon incidenta u klubu. Tada mu je Nedić rekao da problem koji ima sa navijačima Partizana treba da reši dogovorom i da su oni voljni da mu nadoknade svu nastalu materijalnu štetu. Pre toga, naveo je Nedić, Mačar bi morao da povuče ranije datu izjavu policiji, kao i da ne prepozna nijednog od napadača.

Nedić je, tvrdi se u belešci, posle toga organizovao sastanak Mačara i Belivuka, uveravajući vlasnika kluba Komitet da je bezbedno da ode na sastanak. Na tom drugom sastanku, Belivuk ga je uveravao da je u pitanju bio nesporazum i da on više neće imati problem sa njima. Dogovorili su se i da mu nadoknade štetu u iznosu od 4600 evra, ali da mora da povuče izjave date u policiji. Belivuk je, navodno, u telefonu imao fotografije iskaza koje su ranije u policiji dali Mačar i pripadnik obezbeđenja koji je radio u klubu.

Zbog upada u klub podignuta je optužnica protiv deset lica od kojih su svi pripadnici navijačkih grupa Fudbalskog kluba Partizan. Najpoznatiji među njima svakako je Aleksandar Vidojević, čovek u više navrata fotografisan u društvu Danila Vučića, sina predsednika Srbije. Na sudskom postupku Mačar je rekao da nikoga od optuženih nije prepoznao, dodajući da je događaj bio davno i da se ne seća detalja.

Aleksandar Olenik predviđa da Novaku Nediću “neće faliti dlaka sa glave” zbog objavljivanja službene beleške.

– Evidentno je da namera vlasti nije bila da hapšenjem Belivukove grupe uništi tržište trgovine narkoticima. Imajući u vidu da će nova Vlada Ane Brnabić po svim osnovama predstavljati vladu kontinuiteta, za očekivati je da će se nastaviti saradnja sa onom grupom koja će naslediti Belivukovu, zaključuje Olenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari