Olenik o suđenju za „Oluju“: Zašto Tužilaštvo za ratne zločine nije pozvalo optužene da daju izjave tokom istražnog postupka? 1(BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIĆ/MO)

Advokat Aleksandar Olenik, branilac prvooptuženog Vladimira Mikca u predmetu „Petrovačka cesta“ ističe za Danas da je početak suđenja u ovom predmetu zakazan za 14. oktobar 2022, ali da u ovom trenutku još uvek nema odluke suda da se optuženima sudi u odsustvu.

Podsetimo, hrvatski oficiri Vladimir Mikac, Zdenko Radulja, Željko Jelenića i Danijel Borović, srpsko Tužilaštvo za ratne zločine tereti za raketiranje kolone srpskih izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca u BiH 1995. godine.

„Razlog zašto sud još nije odlučio je veoma jednostavan, čekaju se odgovori optuženih po pozivima koji su im sada prvi put upućeni. Tek nakon što sud dobije odgovore na pozive optuženima, biće u stanju da donese pravilnu i pravičnu odluku. Odgovor može biti da pozivi nisu dostavljeni, da organi Republike Hrvatske odbijaju da dostave pozive pa sve do urednog uručenja poziva. Pomenuo sam pravičnost odluke jer je najvažnije da suđenje bude pravično i zato je Tužilaštvo za ratne zločine pogrešilo što nije ni pokušalo da pozove optužene da daju izjave još u istražnom postupku“, objašnjava Olenik.

Kako dodaje, sud sada ispravlja ovu veliku grešku tužilaštva.

„Konkretno, tužilaštvo traži od suda da dozvoli suđenje u odsustvu uz obrazloženje da optuženi nisu dostupni našim organima i da se kriju. Međutim, ako nekoga niste ni pokušali pozvati i ako ga niste obavestili da postoji postupak protiv njega, onda on ne može da se krije, niti može biti nedostupan, jer ne zna da je optužen. U drugim sličnim postupcima, naše Tužilaštvo za ratne zločine je slalo pozive preko nadležnih organa Republike Hrvatske, gde je odgovor bio da oni ne priznaju naše odluke uz pozivanje na tzv. zakonon o ništavosti. Zašto naše tužilaštvo nije tako postupilo i u ovom postupku i zašto u toku istrage nije pokušalo da pozove optužene je velika nepoznanica ali je jasno da je na ovaj način ugrožena pravičnost celog postupka“, ukazuje Olenik.

Prema njegovim rečima, ako postupak nije pravičan, onda ni presuda neće biti pravična, a to je najgori mogući ishod.

„Siguran sam da je sud upućivanjem poziva ispravio ovaj propust Tužilaštva za ratne zločine, međutim ostaje opravdana sumnja da je Tužilaštvo za ratne zločine namerno ugrozilo osnovna prava optuženih“, naglašava Olenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari