"Pokušaj očuvanja narativa o isključivo vojnoj prirodi akcije": Advokat o nastavku razmirica Beograda i Zagreba zbog optužnice za "Oluju" 1Foto: Printscreen/Youtube

Apelacioni sud u Beogradu odbacio je kao neosnovane žalbe branilaca četiri hrvatska oficira, i tako potvrdilo optužnicu protiv Vladimir Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijel Borovića, koje srpsko Tužilaštvo za ratne zločine tereti za raketiranje kolone srpskih izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca u BiH 1995. godine.

Kako je preneo list Politika, uskoro bi trebalo da bude zakazano suđenje protiv ove četvorice, koje su u odsustvu optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Ne jenjavaju razmirice Beograda i Zagreba zbog optužnice za Petrovačku cestu.

Ponovo je ova optužnica poremetila ionako krhke odnose Beograda i Zagreba.

Nakon što je predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio da Hrvatska odbacije optužnicu, uz ocenu da je „političke prirode“, te dodao da će Hrvatska koristiti pregovore oko pristupanja Srbije u EU, kako bi „poslala poruku da takve stvari neće tolerisati“, brzo su stigle reakcije od najviših srpskih državnika.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić smatra da hrvatsko rukovodstvo „sada i zvanično preti“ da će blokirati evropski put Srbije.

„Jedna članica EU se usuđuje da javno kaže da ukoliko tražite pravdu za ubistvo srpske dece, jer četvoro je tamo pobijeno, starosti od šest do 13 godina, da zbog toga ne možete da budete deo EU. To je vladavina prava? To su evropske vrednosti? I nije vas sramota da to kažete otvoreno“, napisala je Brnabić na Tviteru.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je izjavio: “Pošto se hrvatski narod nikada nije izvinio za ustaške koljače, dočekali smo da Srbe kažnjavaju, jer tražimo pravdu za pobijenu decu na Petrovačkoj cesti”.

Advokat i narodni poslanik Aleksandar Olenik, koji je branilac Vladimira Mikca, ističe za Danas da je odbacivanjem žalbe odbrane, optužnica u slučaju „Petrovačka cesta“ postala pravnosnažna, te da bi suđenje moglo početi najranije u septembru.

„Suština žalbi, ali i čitavog postupka je nedostatak dokaza koji ukazuju baš na ove optužene. Jasno je da je na Petrovačkoj cesti izvršen ratni zločin. Konkretno, postoji veliki broj dokaza, svedoka ali i žrtava koji potvrđuju da su hrvatski avioni tog 7. i 8. avgusta 1995. godine, bombardovali izbegličku kolonu i to na teritoriji BiH. Postoje neki izveštaji sa navodnim izjavama da su vojnici bili izmešani sa izbeglicama, ali pravno gledano to nije bitno po pitanju kvalifikacije dela jer se u svakom slučaju radi o ratnom zločinu protiv civila“, objašnjava Olenik.

Kako dodaje, suđenje u odsustvu je moguće i predviđeno je zakonom, „ali se uglavnom izbegava baš zbog pravičnosti samog suđenja, kako u odnosu na optužene tako i u odnosu prema žrtavama i njihovom pravu na satisfakciju“.

„Retko stajem u odbranu tužilaštva ali u ovom slučaju su bili prinuđeni da traže suđenje u odsustvu i to najviše zbog hrvatskog zakona iz 2011. godine, o ništavosti svih akata državnih organa Srbije po pitanju ratnih zločina. Od momenta donošenja ovog zakona prestala je svaka saradnja tužilaštava i sudova za ratne zločine između dve države i to isključivom krivicom hrvatske strane. Pre ovog zakona se primenjivao sporazum dva tužilaštva za ratne zločine koji je dao pozitvne rezultate. Razlog za donošenje ovakvog zakona nije pravne prirode već se radi o političkom pokušaju očuvanja narativa o isključivo vojnoj prirodi akcije „Oluja“. Može se i otvoreno reći da se ovde radi o zloupotrebi prava u pokušaju sakrivanja ratnih zločina i etničkog čiščenja Srba iz Hrvatske ali i sprečavanju njihovog povratka“, naglašava Olenik.

Prema njegovim rečima, izjave hrvatskih političara kojima se predlaže stopiranje evropskog puta Srbije zbog ovog postupka su anticivilzacijske i suprotne su samim političkim temeljima EU.

„Međutim, politička zlupotreba ovog postupka ne dolazi samo iz Hrvatske već smo svedoci i besprizorne zloupotrebe žrtava od strane Aleksandra Vučića i to na dnevno-političkom nivou. Kada Aleksandar Vučić prizna svoju ličnu i politčku odgovornosti za postupanje prema Srbima iz Hrvatske, tek onda će imati pravo da govori u ime žrtava Oluje“, ističe Olenik za naš list.

Inače, ratni pilot u penziji Danijel Borovic, rekao je za N1 da je iz medija čuo da je optužnica potvrđena.

„Sada čekamo šta će hrvatska država da uradi po pitanju premijerove izjave da Hrvatska zna da zaštiti svoje ratne pilote“, rekao je Borović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari