Brnabić: Hrvatska se usuđuje da javno kaže da ukoliko tražite pravdu za ubistvo srpske dece, ne možete da budete deo EU 1Foto: FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljevic

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je večeras da hrvatsko rukovodstvo „sada i zvanično preti“ da će blokirati evropski put Srbije, nakon izjave predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da će Zagreb koristiti pregovore Srbije za pristupanje EU kako bi poslao poruku da neće tolerisati stvari poput optužnice za Petrovačku cestu.

„Jedna članica EU se usuđuje da javno kaže da ukoliko tražite pravdu za ubistvo srpske dece, jer četvoro je tamo pobijeno, starosti od šest do 13 godina, da zbog toga ne možete da budete deo EU. To je vladavina prava? To su evropske vrednosti? I nije vas sramota da to kažete otvoreno“, napisala je Brnabić na Tviteru.

Brnabić je, komentarišući poziv Jandrokovića svima u Srbiji da se „pogledaju u ogledalo“, kazala da se Srbija pogledala u ogledalo i shvatila da mora da traži pravdu za pobijenu decu, devojke i starce na Petrovačkoj cesti, avgusta 1995. godine

„A šta Vi vidite kada se pogledate u ogledalo? Čoveka koji brani i slavi ubice dece, devojaka i staraca? Vaši ‘heroji’ pobili su nenaoružane ljude, u zbegu, iz vazduha“, navela je premijerka.

Brnabić je navela da se Srbija okrenula budućnosti i pozvala Jandrokovića da uradi isto.

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je ranije danas da Hrvatska odbacije optužnicu za Petrovačku cestu koju je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije pokrenulo protiv četvorice hrvatskih oficira, uz ocenu da je „političke prirode“.

„Hrvatska odbacuje optužnicu, ona je političke prirode i poruka svima u Srbiji: okrenite se budućnosti, pogledajte se u ogledalo i razmislite o tome što radite“, kazao je on.

Jandroković je istakao i da će Hrvatska koristiti pregovore oko pristupanja Srbije u EU, kako bi „poslala poruku da takve stvari neće tolerisati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari