Olenik: Postoji sumnja da je mitropolit Joanikije zaštitio pedofile u crkvi 1Aleksandar Olenik Foto: FoNet/TV FoNet

Crnogorsko tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i mitropolita Joanikija zbog prikrivanja pedofilije unutar Srpske pravoslavne crkve, ističe za Danas advokat Aeksandar Olenik, zastupnik žrtava iz ovog slučaja.

Prema njegovim rečima, mitropolit Joanikije trebalo bi da bude saslušan zbog sumnje da je zaštitio pedofile unutar crkve s obzirom na to da se bavio crkvenom istragom u vezi s tim.

Olenik dodaje da će pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu u svojstvu svedoka biti saslušan bivši đakon Bojan Jovanović, koji godinama ukazuje na pedofiliju u SPC i koji je nedavno objavio knjigu “Ispovest – kako smo ubili Boga“.

Kako Danas saznaje, Jovanović će biti saslušan 4. jula ove godine.

– U svojoj knjizi Jovanović je izneo mnogo dokaza o pedofiliji unutar crkve, na osnovu čega ga je crnogorsko, a ne srpsko tužilaštvo pozvalo da da izjavu – pojašnjava Olenik za naš list i ukazuje da bi nakon izjave Jovanovića i uzimanja njegove knjige kao dokaza, “najlogičnije bilo da tužilac u Crnoj Gori pozove mitropolita Joanikija da bude saslušan kao okrivljeni”.

Olenik podseća da srpsko tužilaštvo nije želelo da zaštiti žrtve pedofilije u SPC, već je, kako naglašava, štitilo osumnjičene.

– Srpska pravoslavna crkva sprovela je svoju istragu, ali je postupila isto kao i tužilaštvo, tako da mi osnovano sumnjamo da je SPC rešila da zaštiti pedofile unutar svoje organizacije. S obzirom na to da je mitropolit Joanikije bavio tom istragom, sumnjamo da je zaštitio pedofile i da zbog toga treba da bude saslušan – objašnjava Olenik.

Kako dodaje, postoji osnovana sumnja da je Joanikije pedofile prebacio u Crnu Goru i tako ih spasio jurisdikcije tužilaštva iz Beograda. Naš sagovornik podseća da je Jovanović dokaze dobio od samih žrtava, ali i od drugih članova SPC.

– Iskreno se nadam da će tužilac u Crnoj Gori da ovaj slučaj odraditi onako kako treba i da će mitropolit i svi ostali osumnjičeni, kako za pedofiliju, tako i za zaštitu onih koji su vršili ova krivilna dela, biti privedeni – navodi Olenik. Ukoliko bude pokušaja da se slučaj zataška, dodaje Danasov sagovornik, “kao u slučaju vladike Vasilija Kačavende”, on će kao zastupnik žrtava učiniti sve da do toga ne dođe.

– Ako pravosudni organi u Srbiji i Crnoj Gori ne budu radili svoj posao, obratićemo se međunarodnim instancama. Zločin je veliki, a žrtve su uglavnom deca, pa odustajanje nije opcija – naglašava Olenik.

Podsetimo, krivičnu prijavu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i mitropolita Joanikija podnela je nevladina organizacija Montenegro International nakon što je Jovanović otpužio Joanikija da je zataškao slučajeve pedofilije u SPC.

U svojoj knjizi, Jovanović je naveo da je to bilo uz uz blagoslov pokojnog mitropolita Amfilohija.

Jovanović godinama ukazuje na pedofiliju i druge malverzacije u crkvi, a 2015. je u javnost izašao s tvrdnjama da ga je vladika Kačavenda seksualno uznemiravao i tražio da mu dovodi dečake.

Bio je i jedan od šest tužitelja pred Visokim sudom u Londonu protiv SPC zbog pedofilije i seksualnog zlostavljanja koje se dešavalo u Srbiji, BiH i Hrvatskoj.

Tužba u međuvremenu nije usvojena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari