Oljača: Romi su na društvenoj margini, nije čudo što im je SNS posvetio "punu pažnju" 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

– Nedavni izborni rezultati su naštelovani mnogo pre izbora, premda je jasno da je krađe bilo i tokom i nakon izbora. Romi, koji su najdeprivilegovaniji deo našeg društva, nalaze se na društvenoj margini, stoga nije čudno da im je SNS posvetio „punu pažnju“ – ističe za Danas Marko Oljača, iz Društva za održivu budućnost – Koraci.

Našeg sagovornika smo upitali da prokomentariše navode predsednika Romske partije Srđana Šajna o tome kako su pripadnici njegove zajednice ucenjivani, primoravani ili plaćeni da glasaju

– Učešće pojedinih osoba romskog porekla u predizbornoj kampanji poslužilo je da Vučić legitimizuje „brigu“ za Rome. Setimo se i Vesićeve posete jednom romskom naselju i 2000 evra “koje sutra stižu jednoj porodici”. Ovih dana su se pojavili snimci sa raznih biračkih mesta na kojima Romi protestuju jer nisu dobili 20 evra, dok im članovi izbornih komisija objašnjavaju kako ne mogu baš novac deliti tokom glasanja – naglašava Oljača.

On dodaje da ne zna odakle gospodinu Šajnu tako precizan podatak, o dva miliona evra datih pripadnicima romske zajednice za glasanje, budući da se, kako kaže, novac za kupovinu glasova daje na ruke.

– Uostalom, glasovi se ne kupuju samo novcem, već drugim poklonima, pretnjama, ucenama i obećanjima – ukazuje Oljača.

Podsetimo, Srđan Šajn je za naš list naveo da je više od dva miliona evra dato pripadnicima romske zajednice da bi svoj glas dali na nedavnim izborima, a kako su sada ucenjeni socijalnim primanjima ili radnim mestom, da o tome ne smeju da pričaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari