Ombudsman za decu 2017. 1Foto: FreeImages/ filip george

Zabrinjava podatak da se čak 98 odsto nasilja nad decom dogodi u biološkoj porodici i da je vršnjačko nasilje u porastu, a najavljuje se da će deca dobiti svog ombudsmana 2017., prenosi RTS.

Iako se u Srbiji različite institucije bave pravima dece, Vlada je predložila nacrt zakona o uspostavljanju dečjeg ombudsmana – zaštitnika prava deteta. Od iduće godine bi taj zakon mogao da se primenjuje i kod nas.

Ideja da deca imaju svog ombudsmana pominje se već osam godina. Od prošle nedelje je to pitanje ponovo postalo aktuelno.

„Ta institucija treba da pojača aktivnost prava deteta, da ta materija postane vidljiva u javnosti, jer je to osnova da se nešto promoviše, da se nešto afirmiše, da se nešto zaštiti, da se nešto podrži“, rekao je Dragan Vulević iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

Iz realnog života, deca su se preselila u sajber prostor. To rezultuje krađom identiteta, vređanjem, nasiljem. Samo je prošle godine prijavljeno 6.520 slučajeva nasilja nad decom.

Ivana Stevanović iz Centra za prava deteta kaže da decu treba naučiti, ne koliko mogu nego kako mogu zaštititi svoja prava, kako mogu obezbediti objašnjenje zašto su dobili određenu ocenu i zašto odeđeni način ponašanja nije dopušten.

Suzana Paunović iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava kaže da će najteži posao biti kontrola organa javne vlasti kako se sprovode doneseni zakoni.

Od 1981. godine institucija Zaštitnik prava deteta postoji u Norveškoj. Susedna Hrvatska dečijeg ombudsmana ima godinama, Slovenija ga je uvela pre dve nedelje. Zakon o Zaštitniku prava deteta u Skupštinu Srbije treba da bude početkom naredne godine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari