Omiljeni učitelj u plemenitoj misiji 1Foto: Goran Kovačević

Trag fondacija ove godine šesnaesti put dodeljuje VIRTUS nagradu za filantropiju. Cilj ove prestižne nagrade je da prepozna i istakne kompanije, mala i srednja preduzeća i pojedince, koji su tokom prethodne godine podržali inicijative za opšte dobro na najdugoročniji i najefektniji način.

Specijalna VIRTUS nagrada za individualni doprinos razvoju lokalne zajednice za 2019. godinu pripala je Marku Čikariću, mladom učitelju iz Prokuplja. Za njega je stvaranje uslova za redovno odvijanje nastave u školi u Tovrljanu, nakon više od 25 godina njene neaktivnosti, bio pravi izazov.

Zahvaljujući njegovim naporima, škola je ubrzo postala svojevrsni centar okupljanja i društvenog života ovog zaboravljenog kraja prokupačke opštine. Svojim novčanim sredstvima kupuje potrebna sredstva za školu i gorivo za prevoz učenika, a svakom učeniku i rođendanski poklon.

Svojim angažovanjem obezbeđuje donacije za savremena učila za školu, sredstva za renoviranje škole, opremu za sport, školski pribor, novogodišnje paketiće za decu, dok su na njegovu inicijativu obnovljeni i seoski putevi.

„O značaju profesije prosvetnog radnika učio sam od svoje majke, koja taj posao i sama obavlja i veoma mu je posvećena. Ali pravo zadovoljstvo i lepotu sam osetio kada sam počeo i sâm da podučavam učenike. Kroz ovaj posao deci prenosite znanje i pripremate ih za život, što predstavlja posebnu odgovornost. Želja mi je da doprinesem da se škola održi, kako bi se održao i život na ovom prostoru i kako mladi ne bi odlazili u gradove ili van zemlje. Mislim da je važno da deca, posebnu u udaljenim planinskim selima, dobiju mogućnost da se obrazuju jednako kao i njihovi vršnjaci u gradovima. Zato ostajem ovde sve dok ima dece kojima je potrebno obrazovanje. To je sada moja misija“, izjavio je Marko Čikarić.

Selo Tovrljane nalazi se na planini Sokolovica, 35 kilometara od Prokuplja, u parku prirode Radan planine. Gotovo tri decenije škola u Tovrljanu nije radila, jer nije bilo đaka, a od 2015. godine je ponovo aktivna.

Deca su različitog uzrasta, te pohađaju različite razrede, ali vredni učitelj je tako organizovao nastavu da svi dobiju potrebna znanja u skladu sa obrazovnim programom. Kako dolaze iz različlitih sela – Arbanaška, Tovrljane i Trnovi Laz – učitelj Marko ih prevozi od kuće do škole i ponovo do kuće.

Zgradu za školu je ustupio jedan od meštana, a zahvaljujući agilnosti mladog učitelja, renovirana je i opremljena savremenim sredstvima za učenje. Učionica ima interaktivnu tablu, laptop, malu biblioteku, poput škola u većim mestima i gradovima.

Kako bi đaci mogli da se bave i sportskim aktivnostima, uređeno je dvorište, koje sada poseduje i igralište. Osim brojnih pojedinačnih donatora, koji su školi poklanjali nastavna učila, inicijative učitelja podržali su kroz donacije i predstavnici kompanija i preduzeća koja posluju na tom prostoru.

Takođe, i lokalna samouprava je pokazala spremnost da pomogne da se nastava u Osnovnoj školi „Svetislav Mirković Nenad“ Mala Plana, izdvojeno odeljenje u Tovrljanu, održava na kvalitetan način.

Učitelj Marko je uvek spreman i da pomogne meštanima, a pošto im je najbliža prodavnica udaljena 13 kilometara, nabavlja im namirnice, lekove, vozi ih do Prokuplja. Zato se priča o ovom plemenitom učitelju proširila, što je doprinelo da mu se javljaju ljudi iz cele Srbije, koji žele da doniraju sredstva i na taj način pomognu opstanak škole.

To učitelju uliva nadu da će se život vratiti, ne samo u Tovrljane, nego i u najudaljenija planinska sela.

Marko je pokrenuo i mnoge druge aktivnosti u kojima učestvuju svi meštani sela, što doprinosi razvoju zajednice.

Nominacije za VIRTUS nagradu za filantropiju za 2022. godinu mogu se dostaviti do 14. februara, a više informacija može se pronaći na sledećem linku: www.tragfondacija.org/virtus-nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari