Omladinci na skijama okupirali bregove u Nišu 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Dnevni list Pravda je pre 80 godina na današnji dan pisao o sve većoj popularnosti skijanja u Nišu. List Vreme istog dana prenosi, između ostalih vesti, i ideju profesora sa Harvarda da osnuje novi univerzitet.

Omladina u Nišu sve se aktivnije bavi zimskim sportovima, prenosi Pravda. Patrijarhalna sredina sa rezervom i čuđenjem je gledala na omladince koji su izlazi na ulice sa skijama, ali kako skijanje postaje sve popularnije i taj pristup se menja.

Omladinci na skijama okupirali bregove u Nišu 2
Foto:Screenshot/Digitalna.nb.rs.

Skijanjem u Nišu su se u početku bavili stranci ili turisti koji su gosti grada. Danas ova sportska aktivnost izvodi čitave povorke mladih ljudi koji se okupljaju na snežnim bregovima kada je vreme za to povoljno.

Iskusni skijaši iz Niša odlaze na popularna skijališta u zemlji, a ovih dana jedna takva grupa otišla je na Šaru.

U neposrednoj blizini Niša ne nalaze se povoljni tereni za skijanje, a najbliže staze su na Kopaoniku i Kukavici. Bregove u blizini Niša okupiraju Nišlije koje nisu u mogućnosti da putuju na dalja skijališta.

Delijski vis, čije padine vode ka Gabrovačkoj rečici, je najposećeniji breg za skijanje. Nedostatak ove staze ogleda se u odsustvu šuma u blizini koje bi šitile sneg od jakih vetrova, zajedno sa malim brojem spustova.

Ovi nedostaci ne utiču na posećenost padine. Iskusniji skijaši okupljenju omladinu uče pravilnom izvođenju figura.

Velika zainteresovanost dovela je do osnivanja kurseva za početnike, koje je organizovala jedriličarska grupa “Sinđelić”, dok je sportski klub “Železničar” osnovao skijašku sekciju.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke

List Vreme prenosi apel i predlog Pitirima Sorokina, profesora sa Harvarda. Sorokin se osvrće na hrabrost i izdržljivost koje čine velikane Amerike, a koje se, kako kaže, sve više gube.

Omladinci na skijama okupirali bregove u Nišu 3
Foto:Screenshot/Digitalna.nb.rs.

On se zalaže za osnivanje Super Univerziteta pod imenom “Džinius”, čiji bi studenti prošli kroz rigorozan prijemni ispit.

Predlaže da se glavni ispit sastoji iz dva dela, koja bi podrazumevala da se kandidat nađe tri dana u jednoj sobi zajedno sa oskudno odevenom “Holivudskom sirenom” i vrhunskim jelima.

Sorokin dalje smatra da samo kandidati koji ne pokleknu pred ovim iskušenjima mogu biti pušteni na univerzitet.

Oni bi zatim proveli 48 meseci usamljeničkog života ispunjenog naukom, koji bi od njih navodno stvorio velike ljude.

Nakon objavljivanja ovih izjava primetno je interesovanje američke javnosti.

Anketa Galupovog instituta pokazuje da je 52 odsto ispitanika podržalo mišljenje profesora Sorokina.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke. 

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1941. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari