Hrabri bombaški napad u utorak kod ulaza u glavnu američku bazu u Avganistanu tokom posete američkog potpredsednika Dika Čejnija produbio je zabrinutost SAD da se talibani i Al Kaida ponovo regrupišu.
Američki zvaničnici insistiraju da je važnost napada bombaša samoubice koji se razneo samo kilometar dalje od mesta na kojem je stajao Čejni prvobitno bio simboličan.

Hrabri bombaški napad u utorak kod ulaza u glavnu američku bazu u Avganistanu tokom posete američkog potpredsednika Dika Čejnija produbio je zabrinutost SAD da se talibani i Al Kaida ponovo regrupišu.
Američki zvaničnici insistiraju da je važnost napada bombaša samoubice koji se razneo samo kilometar dalje od mesta na kojem je stajao Čejni prvobitno bio simboličan. Mnogo su bili važniji naslovi u štampi i snimci prikazani na televizijama, sa scenama pokolja blizu Čejnija.
I pored svega toga, napad je pokazao da su Al Kaida i talibani jači i hrabriji nego u vreme američke invazije u regionu pre pet godina. Lideri s kojima se Čejni sastao tokom posete Pakistanu i Avganistanu pojavili su se kao nemoćni da kontrolišu haos, upirući prstom jedan u drugog.
Čejni je izjavio da je napad podsetio da teroristi pokušavaju da „opipaju autoritet centralne vlade“ i prosudio da je neophodno obnoviti američke napore. Njegovi kritičari kažu da je napad bio još jedna opomena koliko je Irak odvratio Bušovu administraciju od privođenja kraju posla u Avganistanu. I kada je Čejni završio posetu Avganistanu i otišao kući u SAD ostalo je nejasno da li je bombaš samoubica znao da je Čejni bio u bazi u vreme napada. Jedan vojni zvaničnik iz američke centralne komande koji nadgleda operacije u Avganistanu izjavio je da veruje da bombaš nije bio obavešten o Čejnijevoj poseti. Američki zvaničnici u Vašingtonu izjavili su da njihovi obaveštajci nisu otkrili specifične pretnje po Čejnija koji je ušao u Avganistan bez prethodne najave posle posete Pakistanu.
Kritičari navode da je irački rat odvratio SAD od slanja dovoljnog broja snaga u Avganistan. Zabrinuti povodom najavljene prolećne ofanzive talibana, SAD su pojačale svoje snage u Avganistanu za oko 26.000 vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari