Opasno stvaranje mita o Blagoju Jovoviću

Ime navodnog atentatora na Antu Pavelića se ne pominje u domaćim udžbenicima istorije

Ostavite komentar


  1. Citam i cudim se koliko ljidi ovih dana,od kada je ovo aktuelno,upinju iz sve snaga da dokazu da je topla voda topla
    Gospodo ovo je nasa Srpska istorija,o kojoj mi nazalost malo znamo ili ne znamo,i za to smo krivi mi i kvazi istoricari.

    1. Sta se sve ne pominje u udzbenicima istorije u Srbiji… a tek koliko lazi ima u ovome sto se pominje…

  2. Pa ako nije rasvetljena, rasvetlite je, dragi naši istoričari. Eto prilike za neki dobar rad, sigurno bi dobro prošao i u eminentnom (svetski) časopisu. Kada sam bio mali, pričalo se da je bio Titov agent ubačen među četnike i da je radio sve vreme za „službu“ u Argentini. Čudi me da do sada nije napravljeno istraživanje na tu temu.

    1. Zar je uopšte bitno da li je bio četnik, partizan ili ubačeni agent medju iseljenike u Argentini? Bitno je da je bio rodoljub, anonimni ili instruiran, svejedno, koji nije mogao da dozvoli da krvnik i zlotvor, kakav je bio Pavelić umre mirno, u krevetu, od prirodne smrti. Za mene, kao i za većinu ideološki neostrašenih gtradjana Srbije, to je poenta. Ostalo je APSOLUTNO NEVAŽNO,

      1. Ne, poenta je da li JESTE ili NIJE. Sve dok istorija ne dokaze da jeste, on nije. A to sto vi govorite onda vazi i za sve one zlotvore iz NATO i americke administracije koji su vukli konce u bombardovanju 1999. Hocemo li onda i njih?

  3. Kad čovek pročita citirane istoričare, izuzev delimično onog iz KG, očekuje da vidi datum članka iz neke 1983 -1986 godine, i na kraju Zaključke Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. A i Srbije. Ovo piše ostatak zaklanog Centralnog komiteta SKS, nema druge. Toliko nelogičnosti i gluposti da je po ovoj vrućini opasno i za varenje.
    Po njima: navodi o Jovoviću nisu istorijski provereni, a da su provereni i tačni, utoliko gore po njega i one koji mu odaju neku počast. Zašto? Pa pucao je u čoveka koji doduše jeste sinonim za Jasenovac, ali mu pre toga nije pročitao njegova ljudska prava, ili što bi Ameri rekli, nije ga „Mirandizovao“ (Miranda amandman). Tako, istoričari članovi SKJ I SKS iz 2020. dokazuju da Jasenovac služi samo za to da bi Srbi opraštali, uzdržavali se, ne uzvraćali, ne zamerali se onima koji su im klali pretke, pokazovali širinu i multikulturalnost. I ni za šta drugo ne sme da služi.
    O pravnoj državi tada pričati, kada su se jugoslovenske vlasti dve godine nakon atentata pravile lude i nisu tražile izručenje Pavelića, ne treba trošiti reči.

    1. Kažeš: „Po njima: navodi o Jovoviću nisu istorijski provereni, a da su provereni i tačni, utoliko gore po njega i one koji mu odaju neku počast.“
      Jedini podatak o tome ko je pucao u Pavelića je došao od Amfilohija Radovića. On je rekao da mu je Jovović rekao da je to učinio. Da li se može čvrsto vjerovati takvom izvoru?

  4. Sve divni primeri junastva: Milos Obilic se preda pa ubije sultana, Gavrilo ubije trudnu zenu, ovaj puca u zlikovca al sa ledja.

    1. Ne, Pavelic je primer junastva..ili Miroslav Filipovic koji je narocito voleo da ubija decu…

    2. Zasto Vesic ne pominje coveka koji je ubio Maksa Luburica komandanta Jasenovca.Coveka koji se hvalio da je ubio vise ljudi nego Osmansko carstvo!Atentator ima dve mane:Hrvat je,i sgent UDBE!
      Zove se Ilija Stanic!

    3. Koju trudnu zenu je ubio Gavrilo Princip,valjda kralja Ferdinanda,pa ne bi zbog tvojih navoda Austrougarska imala povod za rat sa Srbijom.Pa pominjanje Milosa Obilica,sto ne pomenes ko je sve ubijao Srbe.

        1. Pa čuo si valjda za kolateralnu štetu..kao da je on hteo da ubije Sofiju..nije bilo namerno ,a namerno je bilo vešati trudnice i decu u mačvi i Šapcu na početku ww1

        2. To da je bila trudna. Kao prvo, u vreme atentata imala je 47 godina – malo verovatno da je bila trudna. Kao drugo, šest godina ranije imala je trudnoću koja se loše završila i nakon koje nije mogla više da ima dece – dakle – nimalo verovatno da je bila trudna.

    4. Sasvim legitimno..na isti način ubijaju snajperisti..žrtva nema priliku da se brano ..to je jedini slučaj pogibije turskog sultana i odtada evropljane vode na razgovor sa sutanom držeći ih za ruke..Princip je Sofiju ubio slučajno a za Pavelića dobro je da ga je upucao pa kako god a ti kao da imaš neki problem sa tim?

  5. Pavelić je, navodno, bio neuhvatljiv za UDBU, ali zato nije bilo problema da agenti UDBE u sred Čikaga 64 puta izbodu Kašikovića, intelektualca i antikomunistu (nije bio četnik, bio dete u vreme rata), i njegovu poćerku 44 puta. Ovaj zločin spada u 100 najsvirepijih zločina u SAD.

  6. Dokle će Srbija tj. radikali da veličaju ubice a naučnike da odbacuje i tera iz zemlje.

      1. Ne pise se: Imenjace,zalis pavelica?Sramota. vec: Imenjace, zalis Pavelica. Sramota. Velika slova i razmaci su Vam slaba strana kao i povrsnost u razmisljanju.
        Ako akteri narucenih ubistava treba da dobijaju imena ulica, onda da otvorimo arhive Udbe i na Vasu Zorane radost da menjamo imena ulica do mile volje.

        1. Imena zločinaca i krvnika nećemo pisati velikim slovom. Možda bi ti Mima bila srećna da ulice nazovemo po paveliću,luburiću,atrukoviću itd.ajmo administratori obrišite i ovu poruku.

  7. Da se ovi kvazi-komunisticki istoricari nesto pitaju verovatno bi pavelic dobio ulicu

  8. „Ne spominje se u istorijskim čitanka a“ naravno kada je istoriju pisao pobednik KPJ, a sada se samo prepisuje i dalje je jak komunistički ideal uklopljen u Socijaliste, Demokrate, Naprednjake po potrebi šta treba. Mislim samo jedna činjenica, SPS koja je naslednik KPJ ima oko 10-15 pošto, monarhisti 2-3%,tako da zna se ko kroji istoriju, a treba se izboriti sa tim „krpeljima“ koji su sblvuda oko nas.

    1. Ne spominje se jer djeca imaju mnogo važnije informacije da zapamte od toga ko je ranio Pavelića.

  9. Pomenuti “heroj” je pripadnik UDBE i rádio je po njenim instrukcijama.
    Kako UDBA si vladaju Srbijom,nije ni cudo, sto jedni drugima,daju imena
    ulica i prave spomenike.Kad ih oteramo,sve moramo ponovo da vratimo
    na právo mesto.Jedini komentář je FUJ udbasi.i njihove sluge.

  10. Čitam mišljenja ove gospode istoričara koji su očigledno u većini pobornici i nastavljaci stare komunističke ideologije i takvog shvatanja istorije. Pričaju o nekoj didaktici i metodici a pitam uvažene profesore iz kakvih su udjbenika oni učili. Samo ono sto je na liniji Tita i partije je ispravno i istinito. Oni se na žalost toga i dalje pridržavaju. Da bi spasili ovu malobrojnu decu ispiranja mozga udžbenike istorije trebalo bi ubuduće da pišu naši eminentni profesori i istoričar koji žive u emigraciji ili su i tamo rođeni i tako se spasili komunistickog ispiranja mozga i koji jedino mogu da objektivno sagledaju činjenice.

    1. Kako misliš „objektivno“? Nije bilo neutralnih da bi napisali „objektivnu“ istoriju. Svi su ostrašćeni. Toga sam se nagledao. Jedinu „objektivnu“ istoriju je napisala Dubravka Stojanović sa kolegama iz okolnih zemalja. Tamo je predstavljena istorija iz više uglova.

  11. Brozu ste mauzolej napravili u Beogradu,žao vam što je ubijen Pavelić.,za Dražu vas ne interesuje gde je ubijen…ko ste bre i koliko vas ima? Kako nam se zove zemlja?

    1. Mnogo nas ima bato, mnogo. I zovemo se Jugosloveni. I nije nam zao ni za Pavelica, ni za Drazu ni za ostale ratne zlocince i saradnike okupatora.
      I ne zaboravi da smo te mi skolovali i opismenili i dali ti mogucnost da se javno oglasavas, inace bi i dalje bio polupismeni, siromasni radnik ili seljak kao sto su ti predaci bili kod voljenog Kralja. Mnogo si nezahvalan, nije prosvecenje uvek efikasno cini mi se.

        1. Da li je Pavelić predočio Srbima ljudska prava u Jasenovcu, Kozari, Jadovnu, Gradiški…. Gde su to Srbi ugrozili koga i kome su oteli teritoriju!? Mnoge ljude u Srbiji je pojeo gnev radi ličnih neuspeha i frustracija pa mrzi samog sebe, državu, veru…

    2. Soluna, pročitaj kad je počeo proboj Solunskog fronta, a kad je njemački generalštab poslao pismo caru u kojem piše da je rat izgubljen.
      Drago mi je što je Pavelić ubijen, a zza Dražu kažu da je umro u Moskvi. Zato ne mogu da mu nadju grob.

  12. Ne slažem se sa stavom da treba ćutke gledati i trpeti nasilje. Treba negovati vrednosti otpora, pravde i slobode. I Princip i Jovović prvo žrtvuju sebe (danas tako strano) radi ideala koji je uvek nadlični (isto tako strano). A svim intelektualcima koji se javljaju po pitanju Jasenovca kada se radi o kritikovanju Jovovića, šta su do sada uradili na kulturi sećanja na jasenovačke žrtve. Hrvati snimaju film o Dijani Budisavljević. Koji mentalni problem mi Srbi imamo?

    1. Isto su uradili sto i po pitanju Kosova, bore se. Ali samo po komentarima na internetu. Takav im karakter, dobro im ide kukanje, vredjanje, prosipanje mrznje a druge metode borbe ce prepustiti onima koji imaju potrebne osobine.

  13. Jos samo jednom cu pisati komentar ovde, ova vlast je najgora do sada to je cinjenica, ali zasto stalno osporavate junaka Blagoja Jovovica i njegovo herojsko delo, ja vise necu citati vas portal i novine!

  14. Kako da bude u udzbenicima kad se komunisticka deca idalje pitaju za sve pa i za sadrzaj udzbenika?

  15. Alija Alijagić, komunistički terorista koji je ubio ministra u ostavci Milorada Draškovića je decenijama imao ulicu u Beogradu u Rakovici. Danas se ta ulica zove po čoveku koga je ubio. Pretpostavljam da će progresivni istoričari tražiti da se i to ime vrati, jer… tradicija, istorija, kultura? A?

  16. I ULICA I SPOMENIK I BISTA! A Vi gospodo istoricari tupite do mile bolje!

  17. Nek’ menja table sa nazivima ulica do mile volje. NEKA IZMENI IMENA SVIH ULICA. Nek’ divlja, nek’ luduje, nek se iživljava… Može ulicama da daje imana i po Paji Patku i po Alanu Fordu. Primereno im je. Neka se nosi u… SAMO NEKA NE DIRA OBJEKTE, MOSTOVE, POSTOJEĆI ASFALT, TROTOARE A NAROČITO PARKOVE, ŠUME, DRVOREDE…! Odštamapćemo ponovo nazive i vratiti ih. Za to treba par dana. A da drvo izraste treba 50…60 godina. Neke stvari što su uništili su, na žalost, nepovratno uništene i popravke NEMA!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.