Opet odloženo suđenje za pretnje novinaru 1foto Danas

Glavni pretres protiv Petra Stojkovića iz Zaječara, okrivljenog za pretnje i ugrožavanje bezbednosti dopisnika Danasa iz Zaječara Miljka Stojanovića, dopisnika lista Danas, nije danas održan, jer je advokat odbrane tražio dodatno vreme da se upozna sa slučajem.

Novo ročište zakazano je za 2. jun, kada će se optuženi izjasniti o navodima iz optužnog predloga. Inače, prošli pretres odložen je jer se okrivljeni a ni njegova odbrana nisu pojavili na sudu.

Stojanovićev advokat Predrag Stanković kazao je da je Stojković, u vreme kada ga je policija zadržala, imao dodeljenog branioca, a da je novog advokata izabrao danas, te je on zatražio od suda da se pretres odloži kako bi pripremio odbranu.

– Mi smo priložili i neke druge dokaze kojima smo proširili optužni predlog, to su pretnje upućene Miljku Stojanoviću a koje nisu obuhvaćene u činjeničnom opisu krivičnog dela do sada, rekao je Stanković.

Dopisnik Danasa Miljko Stojanović izjavio je nakon ročišta da nije zadovoljan što se slučaj odlaže na ovakav način, ali da se nada da će sud presuditi po pravdi, a ne “po babu i po stričevima”.

– Od privođenja optuženog nisam primao direktne pretnje od njega, ali je po njegovom oslobađanju posle zadržavanja od 48 sati on upućivao indirektne poruke preko Fejsbuk naloga. Naravno da se ne osećam prijatno, u mojoj kući je i brat moje supruge koja je Ukrajinka, bojim se i za njegovu bezbednost i za bezbednost cele porodice. Ne poznajem Stojkovića, ne znam kakav je čovek i šta može da uradi, a komšije smo, naveo je Stojanović.

On je dodao da je ovog puta zadovoljan reakcijom policije i tužilaštva, iako iz ranijih iskustava nije imao preterano poverenja u institucije.

– Bili smo već u situacijama kada su nas 2017. batinaši SNS opkolili i napali a policija nije reagovala, Slično iskustvo imao sam i 2020, na mitingu vladajuće stranke. Zbog tadašnjeg nereagovanja policije i sada imam razloga da se plašim kako će ovaj slučaj da se okonča, napomenuo je Stojanović.

Podsetimo, protiv okrivljenog Petra Stojkovića iz Zaječara tužilaštvo je podiglo optužni predlog zbog izvršenja krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti iz čl. 138/3, i naložilo da se pred Osnovnim sudom u Zaječaru održi glavni pretres.

Inače, novinar Danasa Miljko Stojanović, nakon objavljivanja teksta o Ukrajincu koji je izbegao iz Lavova, dobio je niz pretećih i uvredljivih poruke i komentara na društvenoj mreži Fejsbuk.

Tu je, uz mnogobrojne uvrede, Stojanoviću poručeno da, ukoliko ne obriše tekst „policija može samo da dođe da ga popiše“, dok je Ukrajinac o kom je pisao okarakterisan kao „nacista“ i optužen da „podržava Nato, Oluju i ostale akcije usmerene protiv Srbije“.

Zaječarska policija je vrlo brzo identifikovala osobu sa čijeg profila su dolazile pretnje Stojanoviću i Ukrajincu, a okrivljenom je izdata mera zabrane prilaska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari