Suđenje zbog pretnji dopisniku Danasa iz Zaječara održaće se u četvrtak 1foto Danas

Glavni pretres protiv P. S. iz Zaječara, zbog pretnji dopisniku Danasa Miljku Stojanoviću, održaće se u četvrtak, nakon što je prošlo ročište odloženo jer se ni okrivljeni ni njegova odbrana nisu pojavili na sudu.

Ročište koje je prvobitno zakazano za 27. mart nije se održalo jer sud nije mogao da utvrdi da li je okrivljeni primio poziv, koji je upućen preko zaječarske policijske uprave, pa je za naredno naloženo i njegovo privođenje.

Kako je advokat novinara Stojanovića, Predrag Stanković, ranije kazao za Danas, protiv okrivljenog P.S. iz Zaječara tužilaštvo je podiglo optužni predlog zbog izvršenja krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti iz čl. 138/3, i naložilo da se pred Osnovnim sudom u Zaječaru održi glavni pretres.

Miljko Stojanović kazao je juče da od optuženog nadalje nije primao preteće poruke, osim nekoliko indirektnih provokacija upućenih preko društvenih mreža, a ućutali su se i lažni profili sa kojih su ranije stizale uvredljive Mesindžer poruke.

– Zbog ranijih iskustava, nemam preterano poverenje u pravosudne organe, a još manje u policiju. Policija je mirno posmatrala sukob koji sam imao sa gradskim većnikom i njegovim telohraniteljem 2020, u vreme parlamentarnih i izbora za lokalne zajednice u selu Vratarnice, koji su mi i fizički zabranili da izveštavam sa skupa SNS. Moje krivične prijave tužilaštvo je odbacilo jer policija nije napravila zapisnik, jer “ništa nisu videli”, a kasnije su me i tužili zbog nanetog duševnog bola, jer sam o tome pisao na Fejsbuku. Slično iskustvo sam imao i 2017, kada smo izveštavajući sa izbora, nas četvoro kolega bili okruženi SNS batinašima, jer policija nije ni došla na naš poziv, ispričao je Stojanović.

Ipak, napominje Danasov dopisnik, u ovom slučaju reakcija nadležnih organa je bila brza, optuženom je u kratkom roku određena zabrana prilaska, a ubrzano je zakazano i drugo ročište.

Stojanović smatra da su tome pomogli uključena javnost i reagovanje novinarskih udruženja. Suđenju će, kako navodi, prisustvovati i advokat Nezavisnog udruženja novinara Srbije, kao i predstavnik Udruženja novinara Srbije.

– Stvoren je veliki pritisak javnosti zbog brzih reagovanja Danasa i novinarskih udruženja. Nadam se da će, posle godina i godina pritisaka koje nezavisni novinari preživljavaju, u ovom slučaju biti doneta pravilna odluka, kako bi to bila pokazna vežba da niko ne sme da preti novinarima, bez obzira što drugačije misli.

Bio sam spreman na sve posledice ovog suđenja kako bi čovek koji je pretio bio osuđen i da novinari suočeni sa takvim problemima imaju bar jednu pravosnažnu presudu na svojoj strani, kako bi znali da mogu zakonskim sredstvima da se brane kada im neko preti i ugrožava njihovu bezbednost, rekao je Stojanović.

Podsećamo, novinar Danasa Miljko Stojanović, nakon objavljivanja teksta o Ukrajincu koji je izbegao iz Lavova, dobio je niz pretećih i uvredljivih poruka i komentara na društvenoj mreži Fejsbuk. Tu je, uz mnogobrojne uvrede, Stojanoviću poručeno da, ukoliko ne obriše tekst „policija može samo da dođe da ga popiše“, dok je Ukrajinac o kom je pisao okarakterisan kao „nacista“ i optužen da „podržava Nato, Oluju i ostale akcije usmerene protiv Srbije“.

„Ja se ne tužakam, rešava se to na drugi način, ovo mu ne zaboravljam. Srešću ga kad tad a onda neka se moli da ga ne unakazim“, glasio je jedan od komentara koje je postavio okrivljeni P.S, dok su pretnje stizale i sa više lažnih naloga.

Zaječarska policija je vrlo brzo identifikovala osobu sa čijeg profila su dolazile pretnje Stojanoviću i Ukrajincu, a okrivljenom je izdata mera zabrane prilaska. Tužilaštvo u Zaječaru se do danas nije zvanično oglašavalo o ovom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari