Francuska je mobilisala 115.000 pripadnika snaga bezbednosti posle terorističkih napada prošlog petka, izjavio je juče ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev. On je ponovio da je policija sprovela 128 novih racija, a u noći između ponedeljka i utorka francuska avijacija ponovo je bombardovala položaje Islamske države u Siriji. Mobilizacija je, rekao je Kaznev, sprovedena na teritoriji čitave Francuske kako bi se „osigurala zaštita naroda“.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

U ponedeljak rano ujutru je sprovedeno 160 racija, uhapšene su 23 osobe i zaplenjeno na desetine komada oružja. U Bobinjiju, predgrađu Pariza, pronađena je „sigurna kuća“ koju su koristili teroristi.

Ministar Kaznev je tražio da se obezbedi dodatni novac za finansiranje snaga bezbednosti, pošto su ta sredstva od 2007. do 2012. umanjena za 17 odsto.

Belgijska policija i dalje traži Salaha Abdeslama, još jednog osumnjičenog za napade u Parizu. Abdeslam je belgijski državljanin i veruje se da se posle napada vratio u Brisel. Belgijska vlada povisila je nivo opasnosti od terorističkih napada pošto još nije uspela da uhapsi Abdeslama. Zbog toga je juče otkazana prijateljska fudbalska utakmica između Belgije i Španije koja je trebalo da bude odigrana u Briselu.

U međuvremenu, Francuska se pozvala na klauzulu Ugovora o Evropskoj uniji koja nikada ranije nije primenjivana, a obavezuje članice da „pruže pomoć i podršku svim sredstvima koje su u njihovoj moći“. Posle nekoliko minuta, visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini oglasila se na Tviteru, prenosi Bi-Bi-Si. Mogerinijeva je na francuskom napisala: „Danas je Francuska od EU zatražila pomoć i podršku. I danas je čitava Evropa uglas odgovorila: 'Da' „.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je juče završio dvodnevnu posetu Francuskoj, izjavio je posle sastanka sa predsednikom Fransoa Olandom da su „svi razumeli“ da je posle napada u Parizu potrebno „pojačati napore i pogoditi ih u centar“. Keri je, takođe, sugerisao pojačane mere bezbednosti na granicama.

Oland sledeće nedelje putuje u Vašington i u Moskvu.

Francuska vojska saopštila je da je prilikom vazdušnih napada juče ujutro uništila komandni centar i centar za obuku Islamske države u njenom sirijskom uporištu Raki. Dosad su se navodi o uništenju ovog centra pojavili bar jednom. Početkom oktobra Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ga uništili „hirurški precizni“ vazdušni napadi ruskih borbenih aviona.

Francuski parlament danas treba da glasa o produženju vanrednog stanja u državi na tri meseca. Premijer Manuel Vals izjavio je da francuske obaveštajne službe imaju dosijea oko 10.500 „manje ili više radikalizovanih osoba“.

Kao mozak terorističkih napada u Parizu označen je Belgijanac marokanskog porekla Abdelhamid Abud (27). On je živeo u briselskom kraju Molenbek, o kojem se ovih dana izveštava kao o „uporištu terorizma“, a smatra se da se sada nalazi u Siriji.

Pomoći u Siriji, Libanu…

Ministar odbrane Francuske Žan-Iv l' Drijan je izjavio da je svih 27 preostalih članica Evropske unije pozitivno odgovorilo na poziv u pomoć zvaničnog Pariza. Sve zemlje su rekle da će dati podršku i pomoći, rekao je l' Drijan na sastanku ministara odbrane EU. On je rekao da zemlje EU mogu da učestvuju u francuskim operacijama u Siriji i Iraku ili da pruže podršku u drugim operacijama kao što su one u Centralnoj Afričkoj Republici i Libanu kao i bezbednosnim operacijama u samoj Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari