Povratkom nekoliko prodavnica koje su bile u zakupu somborsko Trgovinsko preduzeće Prehrana ponovo je prisutno na tržištu. Nazivu firme dodato je MIS (Mi Somborci) otvoren je poseban žiro račun, a prodajom jedne samousluge na glavnoj ulici saniran je dug prema poreskoj upravi od 250.

Povratkom nekoliko prodavnica koje su bile u zakupu somborsko Trgovinsko preduzeće Prehrana ponovo je prisutno na tržištu. Nazivu firme dodato je MIS (Mi Somborci) otvoren je poseban žiro račun, a prodajom jedne samousluge na glavnoj ulici saniran je dug prema poreskoj upravi od 250.000 evra. Akcijski fond trenutno je vlasnik 70 odsto kapitala, 30 odsto pripada malim akcionarima, a Dragoljub Krstajić, predstavnik Fonda, direktor Prehrane, kaže da se čine značajni koraci ka oporavku firme.
Sledeći korak, na jesen, biće nova aukcija, odnosno prodaja preduzeća. Ova firma, inače, dospela je u žižu javnosti oktobra 2002. godine kada ju je za 135 miliona dinara na aukciji kupio Konzorcijum zaposlenih. Početna cena bila je 35 miliona dinara, ali je Konzorcijum od 28 zaposlenih išao do kraja, a astronomski plaćena cena dovela je do kolapsa. Pre godinu i po dana raskinut je ugovor o privatizaciji jer nisu ispoštovane obaveze prema državi, a preživljavanje je započeto izdavanjem dela lokala u zakup. Prehrana danas ima 113 zaposlenih, a dug prema radnicima iznosi 12 miliona dinara. Broj prodavnica sa 45 smanjen je na 29. Neizvesna je sudbina Samoizbora, najveće samoposluge, a prema svemu sudeći ovaj lokal biće prodat, ili izdat u zakup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari