Više od 100.000 demonstranata protiv odbijanja predsednika Viktora Janukoviča da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU oteralo je policiju kako bi juče u centru Kijeva održalo miting, uprkos vladinoj zabrani protesta na Trgu nezavisnosti. Ruski list Komersant preneo je procene nekih ukrajinskih medija da je na ulice Kijeva juče izašlo čak 700.000 ljudi, izvestila je Beta.

Kada je ogromna gomila demonstranata juče prišla Trgu nezavisnosti i razbacala metalne barijere oko velike božićne jelke u njegovom centru, cela policija je napustila trg. Oko desetak demonstranata tada se popelo na jelku da na nju okači zastave EU i Ukrajine.

Hiljade demonstranata pokušalo je da upadne u obližnju zgradu predsedništva, ali ih je policija oterala suzavcem i šok bombama, koje proizvode jak zvuk prilikom eksplozije, ali ne nanose povrede. Oni su, međutim, uspeli da upadnu i okupiraju zgradu kijevske gradske skupštine, uprkos policiji koja je ovog puta neuspešno pokušala da ih otera suzavcem. Protest su predvodili opozicioni političari, koji zahtevaju da Janukovič i njegova vlada podnesu ostavku. Oni su takođe pozvali na generalni štrajk, kao i da se postave šatori kako bi se omogućilo da demonstranti ostanu sve vreme na trgu.

„Naš plan je jasan: Ovo nisu demonstracije, ovo nije reakcija. Ovo je revolucija“, rekao je Jurij Lutsenko sa krova jednog autobusa. Revolucionarne pesme razlegale su se širom mase žutih i plavih ukrajinskih i EU zastava, a na trgu se, kako je izvestio AP, prenela je Beta, okupilo najviše demonstranata od početka protesta pre nedelju dana. Mnogi demonstranti doputovali su u Kijev sa zapada zemlje, gde je posebno jak sentiment za EU. „Besni smo. Lideri moraju da podnesu ostavke. Želimo Evropu i slobodu“, rekao je jedan od demonstranata.

Protesti se održavaju svakodnevno u Kijevu otkako je Janukovič odbio da potpiše sporazum kojim bi bila uspostavljena slobodna trgovina i produbljena politička saradnja između Ukrajine i EU. On je taj potez opravdao time da Kijev ne može sebi da priušti da prekine trgovinske veze sa Rusijom. SSP je trebalo da bude potpisan na samitu EU u petak u Vilnjusu, a od tada su se protesti dodatno intenzivirali. Jučerašnje demonstracije su takođe podstaknute gnevom zbog nasilnog rasterivanja demonstranata prethodnog dana ujutru. Neki od demonstranata napustili su lice mesta krvavih glava, pošto ih je policija tukla pendrecima.

„Žele da nam otmu našu slobodu. Tuku ljude, prolivaju krv. Zato moramo da izađemo (na ulice)“, rekla je jedna 25-godišnja demonstrantkinja. Janukovič je u subotu uveče osudio korišćenje sile i obećao da će kazniti odgovorne. Predsednik Ukrajine je ranije juče pak u saopštenju povodom 22. godišnjice referenduma na kojem se sovjetska republika Ukrajina izjasnila za nezavisnost od SSSR, naveo da će se „potruditi da ubrza približavanje Ukrajine EU“. Prema istraživanju javnog mnjenja od prošlog meseca, 45 odsto Ukrajinaca želi bližu integraciju sa EU, a trećina ili manje podržava bliže odnose sa Rusijom. Moskva je pokušala da blokira ukrajinski sporazum sa EU zabranivši uvoz neke robe iz Ukrajine i zapretivši dodatnim trgovinskim sankcijama. Spor Kijeva i Moskve zbog cene gasa 2009. rezultirao je tronedeljnim isključenjem gasa Ukrajini. Janukovič planira da posle posete Kini sledeće nedelje, otputuje u Rusiju kako bi postigao dogovor o normalizaciji trgovinskih odnosa, rekao je juče premijer Mikola Azarov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari