Opozicija: Smeniti Šapića zbog divlje gradnje, potrebna i sednica o zagađenju i energetskoj krizi 1Foto: Kristina Koprivica

Deo opozicionih odborničkih grupa Skupštine grada Beograda predao je danas u Gradskoj skupštini zahtev za sazivanje vanredne sednice Skupštine grada Beograda o smeni gradonačelnika Aleksandra Šapića zbog nelegalne gradnje na Bežanijskoj kosi, ali i sednice posvećene zagađenju vazduha, porastu cena stanova i stanarina i energetskoj krizi u Beogradu. Inicijative za smenu gradonačelnika Aleksandra Šapića, kao i za rešavanje gorućih problema u Beogradu podržali su odbornici Ujedinjenih, Demokratske stranke, Moramo-Zajedno i Narodne stranke.

Mila Popović, predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP), istakla je da je prikupljeno 39 potpisa za inicijativu za smenu Aleksandra Šapića sa funkcije gradonačelnika Beograda, koju su podržali odbornici grupa Ujedinjeni, BeDem-Demokratska stranka i Narodna stranka.
– Potpuno je jasno ko je istinska opozicija i ko za cilj ima smenu ne samo aktuelnog gradonačelnika, već i režim Srpske napredne stranke koji uništava Beograd i maltretira Beograđane već skoro devet godina, ističe Popović.

Ona dodaje da se inicijativi nisu priključili odbornici ostalih opozicionih odbora – Zavetnika, NADA i Dveri, iako su više puta isticali da će to učiniti.
Popović je predočila zašto aktuelni gradonačelnik ne bi trebalo da obavlja ovu funkciju – kao predsednik opštine Novi Beograd započeo je gradnju objekta bez ikakve dozvole, te je taj isti objekat, kuću od 403 kvadratnih metara, nezakonito legalizovao tek kad je postao gradonačelnik, iako se mogu legalizovati samo objekti izgrađeni pre 2015. godine.

– Stvar je jasna – Aleksandar Šapić je prekršio zakon i mi kao opozicija zahtevamo njegovu smenu. Da li ostali predstavnici građana u Skupštini Grada smatraju da čovek koji krši zakon treba da ostane na mestu gradonačelnika pitanje je za njih. Mi smatramo da ne može i ne sme, napominje Popović.

Miloš Pavlović, šef odborničke grupe Narodne stranke, istakao je da je Aleksandar Šapić nastavio kontinuitet vladavine SNS, a koju, kako kaže, karakterišu kriminal i korupcija.

– Dok je bio predsednik opštine Novi Beograd započeo je izvođenje građevinskih radova za koje nije pribavio građevinsku dozvolu, ističe Pavlović i dodaje da je opština Novi Beograd, u julu 2022. donela rešenje kojim se ozakonjuju pomenuti građevinski radovi, što je u suprotnosti sa članom 10 Zakona o ozakonjenju objekata.

Dobrica Veselinović, šef odborničke grupe Moramo-Zajedno, izjavio je da, u skladu sa jednom drugačijom političkom kulturom koju neguju uz saradnju opozicionih odborničkih grupa, zahtevaju smenu Šapića. Veselinović dodaje da se nada da će predlog podržati i ostale opozicione odborničke grupe, ali i odbornici vladajuće većine.
Kako je objasnio, Beograd se suočava sa tri velike krize – zagađenjem vazduha, stambenom i energetskom krizom.

– Kriza sa zagađenjem vazduha je tema koja tišti i mori veliki broj ljudi. Cene stanova u Beogradu odlaze u nebo, priča Veselinović i predlaže uvođenje zakona o stanovanju, koji će obezbediti veća prava podstanarima, ali i pravnu sigurnost onima koji izmajmljuju stanove.

Šef odborničke grupe Moramo-Zajedno napominje da je energetska kriza u prethodnom periodu dostigla vrhunac jer grejanje Beograđanima nije isporučivano, te zahteva da se računi za grejanje umanje. On naglašava da zeleno-leva koalicija apeluje na uvođenje opsežnog programa energetske efikasnosti, kao i prelazak na obnovljive izvore energije.

Mihajlović: Nikodijević da sazove sednicu

Saša Mihajlović iz odborničke grupe BeDem-Demokratska stranka istakao je da je predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević do sada korektno vodio sednice, za razliku od predsednika Narodne skupštine, te da se očekuje da prihvati njihov zahtev i sazove sednice, čime bi pokazao da su svi odbornici isti.

 

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Danasova škola novinarstva“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje 

Opozicija: Smeniti Šapića zbog divlje gradnje, potrebna i sednica o zagađenju i energetskoj krizi 2

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari