Volja za smenu Šapića postoji, ali većine zasad nema: Opozicija o daljim koracima u Beogradu 1(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

I ako na zahtev opozicije bude zakazana sednica Skupštine grada Beograda na kojoj će biti reči o poverenju gradonačelniku Beograda, Aleksandru Šapiću, koju predlaže SSP, oponenti vlasti trenutno nemaju većinu koja bi izglasala njegovu smenu. Zato, deo opozicionih predstavnika u gradskom parlamentu, sa kojima smo nezvaničmo razgovarali, nije optimističan u vezi Šapićevog skorog odlaska sa tog mesta.

Jedino što bi, kako kažu, mogao biti efekat saradnje opozicije u ovom momentu je pokazivanje jedinstva i čekanje da u SNS odluče da Šapić bude sklonjen sa funkcije, što bi moglo da se dogodi uoči novih izbora u glavnom gradu, koji se očekuju na proleće sledeće godine.

Prilika za demonstraciju jedinstva i ukazivanje na Šapićev loš rad je sednica koja bi mogla da bude održana 25. oktobra, a koju, kako prenose mediji, Šapić planira da zakaže.

Nezvanično se među opozicionim odbornicima šuška da bi na toj sednici SPS mogao biti dodatno „namiren“ funkcijama budući da su socijalisti ostvarili vrlo dobar rezultat i očekuju „naplatu“ u glavnom gradu koju još nisu dobili.

Predstavnici Stranke slobode i pravde, Narodne i Demokratske stranke i koalicije Moramo razgovaraće u utorak popodne o daljim potezima opozicije u Beogradu. Ovim strankama, koje prema našim saznanjima, redovno redovno održavaju kontakt i sastanke, trebalo bi sada da se pridruže predstanici koalicije Nada za Beograd, dok iz Dveri kažu da nisu dobili poziv, a od predstavnika Zavetnika nismo dobili odgovor.

Sastanak je zakazan posle predloga SSP-a da traže hitnu sednicu Skupštine grada, na kojoj bi se raspravljalo o poverenju gradonačelniku, a ta inicvijativa usledila je posle pisanja BIRN-a da mu je nelegalno ozakonjena nelegalna gradnja na Bežanijskoj kosi. Stranka slobode i pravde pozvala je odbornike ostalih opozicionih stranka da potpišu zahtev za sazivanje sednice Skupštine grada Beograda.

Potrebno je da zahtev potpiše jedna trećina odbornika, posle čega je predsednik Skupštine dužan da sednicu zakaže u roku od pet dana i da ona bude održana najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva. Opozicija ima potrebnu trećinu (37) odbornika za zahtev sednice, ali nema većinu za smenu, budući da je odnos snaga, 57 prema 53 u korist vladajuće većine SNS (48) i SPS (8) kojima se priključio i jedan odbornik sa opozicione liste.

Šef odborničke grupe DS u Skupštni grada Filip Tatalović za Danas kaže da je svaki trenutak pravi za smenu SNS vlasti u Beogradu, ali kada će tačno do nje doći je drugo pitanje.

– Opozicija po definiciji nema većinu u Skupštini pa je jasno da glasovi opozicionih odbornika nisu dovoljni za smenu Gradonačelnika. Pitanje je da li SNS koaliciji smeta ova sramota koju im je gradonačelnik priredio. Posao opozicije je da ukazuje na pogrešne poteze vlasti i da se bori za njenu smenu, mi ćemo svoj posao uraditi. Sada je pitanje da li SNS odobrava to što je njihov gradonačelnik i nosilac njihove liste protivzakonito dobio ozakonjenje objekta i na taj način ostvario imovinsku korist od više desetina hiljada evra – navodi on.

I Dobrica Veselinović, šef odborničke grupe „Moramo“ slično misli i podseća da su oni još na prvoj sednici ukazali na probleme nelegalne gradnje Aleksandra Šapića i njegovo maltretiranje komšija na Bežanijskoj kosi.

– Osim ovoga vidimo da ova gradska vlast nema kapaciteta da se izbori sa problemima građana, sa stambenom krizom koja nas pogađa, sa poskupljenjima, zagađenjem, da omogući pristojan javni prevoz, a niti da vodi ovaj grad. Jasno je da je Šapić nastavak Vesićeve politike i politike SNS-a i SPS-a protiv koje se mi godinama borimo. Sutra (utorak) ćemo se zajedno sa celom opozicijom na sastanku dogovoriti oko najboljih koraka oko nedavnih predloga i koliko je to moguće koordinirati nastup na sledećoj sednici skupštine grada, koja nas očekuje jako brzo u svakom slučaju – kaže on.

A Marko Sarić, šef odborničke grupe „Nada“ iz Novog DSS za Danas navodi da je od Miloša Pavlovića, šefa odnoničke grupe Narodne stranke, dobio poziv na sastanak na koji će najverovatnije otići, ali će se o tome još dogovoriti sa partnerima iz POKS-a.

Na pitanje da li je realno da do sednice uopšte dođe odgovara da ne zna koji su argumenti za to.

– Ima neka priča da je gradonačelnik legalizovao objekat mimo zakona o legalizaciji. Ako je to tačno, treba papiri za to da postoje jer su to ozbiljne optužbe i prekršaji. Ozbiljene su teme a nismo još videli papire i dokumente i ne znamo da li je to tačno – navodi Sarić.

Upitan ako na sastanku opozicije većina bude za to da se sednica traži da li će se tome protiviti, odgovara da načelno nijedna stranka ne treba da bude protiv rasprave ako postoji tema za raspravu.

– Ako ne postoje papiri koji potvrđuju tu tvrdnju onda ne vidim da imamo o tome da raspravljamo. Ako postoji to što pojedinci tvrde da postoji, mislim da je to tema za razgovor. Ne mogu sada da znam da li je to tačno, jer nemao papire, ali pretpostavljam da onaj ko o tome govori poseduje papire, jer bi bilo neozbiljno da neko sa takvim stvarima izlazi u javnost, a nema papire i potvrdu – navodi Sarić.

Iz Dveri poručuju da nisu dobili zvaničan poziv i da ne znaju ko je organizator sastanka, ni koji je konkretno dnevni red.

– Uvek smo spremni za izbore i za smenu aktuelne vlasti ali ne želimo ni povratak na prethodnu vlast, odnosno Dveri nude treći put koji podrazumeva da jedino novi ljudi koji nisu bili deo ni ove ni prošle vlasti mogu da donesu preko potrebne promene u Beogradu – zakljućuje za Danas Radmila Vasić, šefica odborničke grupe Dveri-Partiotki blok u Skupštini grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari