Đilas tražio, Vučić obećao: Od čega zavisi hoće li Beograđani ponovo na izbore 1Foto: Beta/Milan Obradović; FoNet/Milica Vučković

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas i predsednik Pokreta slobodnih građana, pa i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, aktuelizovali su ponovo pitanje prevremenih beogradskih izbora, što je bilo Vučićevo obećanje iz aprila meseca, a naši sagovornici smatraju da Vučićeva obećanja ne treba shvatiti ozbiljno.

Đilas je za novine Nova rekao da ne smatra da ga je Vučić u vezi izbora slagao, kao i da veruje da će novih izbora biti na proleće, dok je Grbović naveo da su akteri dogovora, pre svega Đilas, ali i Vučić, previše puta u javnosti govorili o datumima novih izbori da oni na kraju ne budu održani.

Podsetimo da su prevremeni izbori u prestonici bili zahtev sa kojim je Đilas izašao na sastanku sa predsednikom Republike, održanog nakon trećeaprilskih izbora u Predsedništvu, na šta je dobio javni potvrdni odgovor Vučića u jednoj emisiji na Radio-televiziji Srbije. Sama inicijativa predsednika SSP-a, kao i njegov odlazak na sastanak naišao je na žestoke kritike dobrog dela opozicije.

Spekulisalo se o datumima izbora, a ovo je pitanje nakon konstituisanja beogradske Skupštine i imenovanja novog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića pomalo izašlo iz fokusa javnosti, ali se nastupima dvojice opozicionara ponovo aktuelizovalo, da bi onda Vučić, na pitanje novinara, rekao kako će novih izbora u prestonici biti čim ih opozicija bude tražila.

Ipak, na 101 dan mandata novog beogradskog gradonačelnika, predsednik odborničke grupe u Skupštini glavnog grada koalicije „Moramo“ Dobrica Veselinović, kaže da do vanrednih izbora u Beogradu jedino može da dođe ako Vučić proceni da bi njegova stranka i koalicija ostvarili bolji rezultat nego u aprilu mesecu.

– Neće do toga doći zbog ustupaka opoziciji i poštovanja demokratske kulture, a kamoli zbog dogovora s Đilasom. Što se pokreta Ne davimo Beograd tiče, bez obzira na to kada će izbori biti mi ne stajemo sa borbom i sve vreme smo jednom nogom u institucijama, a drugom na ulicama i svuda gde se krši javni interes, navodi Veselinović.

Ni Veselinovićev kolega iz skupštinskih klupa, predsednik odborničke grupe Narodne stranke Miloš Pavlović, nema previše poverenja kada su u pitanju obećanja Aleksandra Vučića.

– Kada su u pitanju obećanja Aleksandra Vučića prvo mislim da on nije jasno obećao da će biti novih beogradskih izbora, a drugo njegova obećanja ne treba shvatati ozbiljno, što je vreme pokazalo. Mislim da ne postoji nijedan racionalan razlog zbog kojeg bi neko verovao njegovim obećanjima, a da li će biti prevremenih beogradakih izbora zna samo Vučić i niko više, kaže Pavlović.

Dodaje da je vidljiv odnos gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića ka stranci čiji je sada član, te procenjuje da tu postoje „neki disonantni tonovi i da najpre u tome treba tražiti zaključak za donošenje odluke da li će biti prevremenih izbora“.

– Bilo kako bilo Narodna stranka pristupa radu na terenu kao da će izbori biti sutra, i radujemo se novim izborima jer po raspoloženju Beograđana vidljivo je da im je dosta više lažnih obećanja, isprazne retorike i bogaćenja gradskih funkcionera, te da je sazrelo da Srpska napredna stranka u Beogradu postane opozicija, kaže Pavlović.

U to da će cela opozicija tražiti nove izbore ne veruje politikolog Boban Stojanović.

– Iskreno ne verujem ni da će sva opozicija da trazi izbore, ali svakako odluka o tome da li će biti izbora ne zavisi od njihovog zahteva, već od Vučićeve odluke, kaže Stojanović.

A Vučić će odluku o tome hoće li Beograđani ponovo pred glasačke kutije doneti samo ako to ide njemu u korist, procenjuje ovaj politikog.

– Odnosno, vanrednih izbora u Beogradu će biti samo ako će SNS nakon njih sigurno biti na vlasti i ako će ostvariti bolji rezultat. Ukoliko bude postojala bilo kakva šansa za smenu vlasti na vanrednim izborima, njih neće biti. Bez obzira šta je i kome obećao. U krajnjoj liniji će kao za formiranje Vlade reći da nema vremena za to u ovakvim okolnostima, kaže Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari