Opozicija u Nišu: Vlast kontroliše medije novcem iz gradskog budžeta 1Foto: V.Torović

Potpisnici sporazuma sa narodom „Jedan od pet miliona“ iz Niša ocenili su danas da u tom gradu vlada potpuni medijski mrak i najavili da će nakon dolaska na vlast formirati regionalni javni servis koji će omogućiti objektivno informisanje građana.

Predstavnici opozicionih stranaka i pokreta su na okruglom stolu posvećenom slobodi medija ocenili da je potrebno sistemsko rešenje stanja u medijima i obećali da se nakon dolaska na vlast neće mešati u uređivačku politiku medijskih kuća.

Član povereništva Narodne stranke u Nišu Dragan Stojadinović optužio je režim da izbegava „bilo kakvu vrstu dijaloga“ sa opozicijom, a gradsku vlast Niša da „kontroliše medije novcem koji izdvaja iz gradskog budžeta“.

„Za privatne medije je ove godine izdvojeno 79 miliona dinara, a tom iznosu treba dodati i izdvajanja iz opština i javnih komunalnih preduzeća, što je iznos od skoro 100 miliona dinara. Uslov da se dobije taj novac je promocija Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke i apsolutni bojkot opozicije“, ocenio je Stojadinović.

On je rekao da je opozicija u Nišu postigla dogovor da se nakon promene vlasti, formira regionalni javni servis u tom gradu.

„Umesto da 100 miliona dinara dajemo medijima, mi možemo da za 40 miliona dinara napravimo regionalnu televiziju koja će biti ubedljivo najbolja i najgledanija televizija u regionu“, rekao je Stojadinović.

Profesor Filozofskog fakulteta Zoran Jovanović rekao je da „nigde ne postoje zaista nezavisni mediji“, ali i dodao da „nije svejedno od koga su zavisni“.

„U Srbiji sada nema slobodnih medija. Kolika je sloboda medija zavisi od našeg predsednika i od ljudi oko njega“, rekao je Jovanović i ocenio da je položaj medija danas loš delom i zbog toga što sami mediji pristaju na ponižavajuću ulogu i na to da budu ucenjivani.

Novinarka Vesna Torović ocenila je da stanje u medijima nije bilo „ovako loše ni u vreme Socijalističke partije Srbije“.

„Jedan od velikih problema u našoj zemlji je što opozicija brine o slobodi medija dok je u opoziciji, a kada dođe na vlast to više nije njena tema“, rekla je Torović.

Po njenim rečima, rad medija mora sistemski da se uredi posle čega, kako je navela, više neće biti bitno ko je na vlasti, a ko u opoziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari