Opština Aranđelovac: Pitanje radova u parku Bukovičke banje se politizuje, neistina da će biti srušene "Arkade" 1Foto: Privatna kolekcija Vladimira Jovanovića iz Venčana / Privatna arhiva

„Povodom navoda u pojedinim medijima, a koji se tiču građevinskih radova u parku Bukovičke banje, dužni smo da sugrađanima iznesemo činjenice i razjasnimo nedoumice koje su slučajno ili namerno plasirane u javnost“, oglasila se Opština Aranđelovac.

Kako kažu, prethodnih nekoliko dana pojedinci na društvenim mrežama prezentuju informacije o navodnom rušenju takozvanog „parnog kupatila“ i restorana „Arkade“, a pritom dele kao prilog fotografiju Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Bukovička banja“.

„Obaveštavamo javnost da trenutni radovi nikakve veze nemaju sa bolnicom „Bukovička banja“, koja je nedavno potpuno rekonstruisana i u kojoj se leči veliki broj pacijenata. Prostor za radove je fizički odvojen od objekta Specijalne bolnice, što se jasno vidi i na licu mesta, pa stoga smatramo da bi svi mediji koji su preneli informaciju sa tom fotografijom trebali javno da prenesu i ovaj demanti“, navela je opština.

Oni dodaju da, parno kupatilo, koje se spominje u kontekstu nekakvog rušenja, je objekat pušten u rad 1875. godine i porušen zbog dotrajalosti pre više decenija u periodu između dva svetska rata, te da nikakve veze nema sa postojećim objektima koji se rekonstruišu.

„Još jedna neistina je da će biti srušene „Arkade“, što nije u skladu da uslovima predmetne projektne dokumentacije, tako da spoljni zidovi ovog objekta i čitav izgled moraju biti u skladu sa dosadašnjim izgledom“, tvrde u saopštenju.

Napominju da je investitoru izdata građevinska dozvola u skladu sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji i važećim propisima.

„Obaveza je investitora da očuva izgled objekata koji predstavljaju kulturno dobro, hotela „Šumadija“ i restorana „Arkade“ sa otvorenim bazenom, i da postupa u svemu u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji su sastavni deo predmetne projektne dokumentacije. Podsećanja radi, u postupku donošenja Plana detaljne regulacije Spomenika prirode „Park Bukovičke banje“, sve referentne institucije su dale svoje uslove i saglasnost na propisana građevinska rešenja, i razmatrane su sve primedbe i sugestije građana iznete na javnom uvidu na pomenuti Plan. Samim tim, Opštinska uprava opštine Aranđelovac je izdala rešenje o građevinskoj dozvoli investitoru u svemu u saglasnosti sa zakonom i planskim aktima, poštujući celokupnu proceduru, rokove, specifičnost uslova gradnje i zaštitu prostora“, objašnjavaju iz opštine.

Opština je izrazila apel da se ovo pitanje ne politizuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari