Iz Opštine Bačka Palanka demantuju ono što u tekstu Danasa i ne piše, Festival ekološkog pozorišta traži izvinjenje od čelnika grada 1

Iz Opštine Bačka Palanka reagovali su na tekst koji je objavljen u Danasu o tome kako Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade nije dobio obećana sredstva, te su demantovali ono što se u tekstu ni ne tvrdi. Kako kažu, apsolutna je neistina da Opština nije podržala „Festival ekološkog pozorišta“, jer među 129 prijava nema nijednog njihovog projekta.

Podsetimo u tekstu Danasa direktorka festivala Sonja Petrović ni ne tvrdi da sredstva nije dobila na konkurusu, nego da nisu dobili obećanih, van konkursa, 200.000 dinara iz Opštine, iz koje su joj ranije rekli da ne treba da se prijavljuje na konkurs jer će od sledeće godine Festival biti proglašen manifestacijom od lokalnog značaja, te da će dobiti kontinuirano finansiranje.

„Sve što je zasnovano na zloj nameri i neistini, lažno je i u detaljima i kao celina. Apsolutna je neistina da opština Bačka Palanka nije podržala projekat „Festivala ekološkog pozorišta“. Festival ekološkog pozorišta nije učestvovao ni na jednom konkursu koji je raspisala Opština Bačka Palanka. Među 129 projekata, koji su stigli na ovogodišnje konkurse ne nalazi se nijedan projekat navedene organizacije. Na konkurs iz oblasti kulture stiglo je 65 projekata i ni jedan od njih nije podneo Festival ekološkog pozorišta. Ni pod sloganom „Na litici“, niti pod bilo kojim drugim nazivom“, piše u saopštenju Opštine.

Takođe, kako dodaju, na konkursu iz oblasti turizma, ekologije i zaštite životne sredine, su se prijavile 64 organizacije, i među njima nema „Festivala ekološkog pozorišta“.

Pogotovo je ističu notorna neistina da Festival nije dobio sredstva zato što su „njegovi organizatori podržali političke proteste“.

Takva tvrdnja smatraju, prevazilazi „najmaštovitije konstrukcije naučnofantastičnih priča, i spada među najordinarnije klevete, kojih njeni autori treba da se stide“.

Iz Opštine Bačka Palanka demantuju ono što u tekstu Danasa i ne piše, Festival ekološkog pozorišta traži izvinjenje od čelnika grada 2
Sonja Petrović, naša proslavljena rediteljka i direktorka FEP-a, foto: Jovana Semiz

„Odluka o dodeli sredstava doneta je još proletos, a predsednik Opštine je odluku o dodeli potpisao 12. aprila. To su notorne činjenice koje lako mogu da se provere. Dakle, nismo mogli da odbijemo nekog ko se nije prijavio, pogotovo to nismo mogli da uradimo četiri meseca po okončanju konkursa i donošenja rešenja o raspodeli sredstava. Takođe, opština Bačka Palanka je prethodnih godina, uvek podržavala navedenu organizaciju, kad god se prijavila na konkurs“, nastavljaju iz Opštine.

Kako kažu, nije teško zaključiti zašto je organizator, koji nije učestvovao na konkursu, puna četiri meseca po završetku konkursa „pogrešno informisao javnost“.

„Ovde je reč o zlonamernoj neistini, koja ima političku pozadinu i treba da posluži u daljoj satanizaciji predsednika opštine, njegovih saradnika i njegove porodice“, zaključili su iz Opštine.

Povodom saopštenja za javnost Opštine Bačka Palanka, Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade takođe je uputio javni demanti.

Kako kažu FEP-a, niti u jednom svom javnom obraćanju, kako kao organizacija, tako i kao pojedinci iz organizacije, nije izjavio da su 29. Festivalu ukinuta sredstva dobijena na konkursima Opštine.

Iz Opštine Bačka Palanka demantuju ono što u tekstu Danasa i ne piše, Festival ekološkog pozorišta traži izvinjenje od čelnika grada 3
Foto: Jovana Semiz

„Iako nismo zvanično kontaktirani od strane Opštine, verujemo da je njihovo saopštenje reakcija na intervju koji je direktorka FEP-a, rediteljka Sonja Petrović dala za list „Danas“, objavljenom u ponedeljak 21. avgusta, te ćemo još jednom ponoviti ono što je rečeno u tom tekstu, a u kom je suština problema. Petrović je rekla da je pre ovih nesrećnih događaja, a nakon javnog zahteva na svečanoj dodeli Oktobarske nagrade koja je ujedno i Sednica skupštine, traženo da se Festival ekološkog pozorišta uvrsti u manifestacije od lokalnog značaja tj. da se obezbedi kontinuirano finansiranje van konkursne procedure, kao i da se Festivalu obezbede prostorije za rad“, saopštavaju iz FEP-a.

Kako je usledilo nekoliko sastanaka na ovu temu postojala su usmena obećanja da se na tome radi i da Festival ne treba da konkuriše za sredstva na konkursu. Međutim kako dodaje Petrović, „pre nekoliko dana ostali smo ne samo bez kontinuiranih sredstava nego bez sredstava uopšte.“

U saopštenju Opštine Bačka Palanka navodi se i da je opština „prethodnih godina, uvek podržavala navedenu organizaciju, kad god se prijavila na konkurs“, što takođe demantuju.

U nekoliko navrata FEP je nakon odbijanja na konkursima koje raspisuje Opština Bačka Palanka morao da ulaže žalbe na rezultate konkursa, zbog povrede odredbi upravnog postupka, a koji se tiče rangiranja i ocenjivanja pristiglih prijava, za šta postoje službeni zapisi i dokazi.

„Primera radi, 2019. godine FEP je zvaničnim prigovorom oborio Konkurs za kulturu, tek nakon čega je ponovnim ocenjivanjem, komisija dodelila 200 hiljada dinara za održavanje Festivala“, dodaju FEP-a.

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade,  kako ističu, niti kao organizacija, niti pojedinci iz organizacije, nikada se nije bavio, kako to u zvaničnom saopštenju nosioci vlasti u našoj Opštini kažu, „satanizacijom“ bilo koga, a pogotovo ne nečije porodice.

Kada je reč o „političkoj pozadini“, „naučnofantastičnim pričama“ i „najordinarnijim klevetama“, FEP se svojim radom ne koristi takvim „sredstvima“, a kamoli jezikom.

„Pozivamo Opštinu Bačka Palanka da se javno izvini za izricanje neistina, te da nam se bez upotrebe modernih sredstava političke borbe, javno i direktno obrate, jer nakon 30 godina kontinuiranog rada i doprinosa našoj opštini, bar toliko očekujemo“, nastavili su iz FEP-a.

Iz Opštine Bačka Palanka demantuju ono što u tekstu Danasa i ne piše, Festival ekološkog pozorišta traži izvinjenje od čelnika grada 4
Pomozimo FEP-u svojim donacijama

Prvi gosti već stigli na Festival

Podsećamo 29. FEP počinje u četvrtak, 24. avgusta, a prvi gosti stigli su u Bačku Palanku već danas.

„Svako ko želi, dobrodošao je na Festival, pa je tako dobrodošao i predsednik Opštine Branislav Šušnica, koji nas do sada nije nikada posetio. Sve što je potrebno je da reciklirate ili donirate kako biste prisustvovali našem pozorišnom programu, a sav prihod od reciklaže uplaćuje se u humanitarne svrhe. I kao što već znate – vidimo se „Na litici“, iza nje je jedno veliko prostranstvo ili ništa – na vama je da odlučite, mi smo već na vedrijoj strani“, zaključili su iz FEP-a.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari