Predsednik opštine Bačka Palanka obratio se prvi put nakon protesta saopštenjem: Jedino što ne možemo povratiti jesu dva ljudska života 1Arhiva Foto: BAP vesti

Predsednik Opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica obratio se javnosti putem saopštenja, prvi put nakon početka protesta i rekao da je šteta od olujnih nevremena velika, ali „jedino što nikada ne možemo povratiti jesu dva ljudska života“.

Kako se navodi u saopštenju ove opštine, Šušnica je izjavio da će svu štetu nastalu tokom oluja 19. i 21. jula nadoknatiti uz podršku Vlade Srbije i Pokrajinske vlade.

„Sve kuće će biti popravljene, jedino što nikada ne možemo vratiti su dva ljudska života. Posebno smo svi pogođeni tragičnom pogibijom 13-godišnjeg dečaka“, rekao je predsednik ove opštine.

Šteta nastala tokom olujnog nevremena u Bačkoj Palanci prijavljena je na čak 5.723 kuće i zgrade.

Iz Opštine Bačka Palanka navode i da je šteta na poljoprivrednim usevima ogromna i da je do sada stigla 791 prijava.

Kako je naveo Šušnica, u dva naleta orkana oštećene su gotovo sve kuće i 70 javnih objekata, a šteta se meri stotinama miliona dinara.

„Škole i vrtići nam nemaju krovove, domovi zdravlja, kuće u kojima ljudi žive su oštećene. Porušeno je više hiljada stabala drveća, kao i stubovi ulične rasvete i stubovi niskonaponske mreže. Sva naseljena mesta su danima bila bez struje i vode. Žitelji Mladenova i Čelareva struju i vodu nisu imali 11 dana“, naveo je.

Dodao je da su svi raspoloživi ljudski resursi i sva mehanizacija angažovani na sanaciji štetnih posledica nevremena.

„Svi rapoloživi ljudski i resursi i sva mehanizacija, svakog trenutka u tri smene su bili angažovani na sanaciji štete. Nakon razornog udara oluje 21. jula nije bilo minuta da nismo hitno morali da otklanjamo opasnosti, da urgentno reagujemo kako bi obezbedili uslove za normalan život građana naše opštine nakon razaranja koja nam je oluja nanela“, kaže Šušnica.

Na prijavi štete radi devet opštinskih komisija, kojima građani dostavljaju podatke o oštećenjima.

„Radnici javnih službi svakodnevno na terenu popisuju štetu, da bi se maksimalno ubrzalo dostavljanje podataka Kriznom štabu Vlade Srbije, radi obezbeđivanja sredstava za sanaciju objekata“, ističe se u saopštenju iz ove opštine.

Meštani Bačke Palanke protestuju već desetak dana nakon što je od strujnog udara stradao trinaestogodišnji dečak i njegov deda. Potesti su počeli nakon što se Šušnica izvikao na novinarku koja ga je pitala da li još ima neobezbeđenih kablova pod naponom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari