Palančani radikalizuju protest protiv opštinske vlasti: Odgovore nismo dobili, sekretarica kaže da su svi nadležni na terenu i nisu u zgradi 1Foto: BAP vesti

Na večerašnjem protestu u Bačkoj Palanci od 19 časova biće dogovoreno koji su dalji radikalniji koraci, nezadovoljnih građana, jer im se niko iz opštine nije obratio. Najavljuju da će od ponedeljka najverovatnije blokirati zgradu opštine.

Građani su opštinskom rukovodstvu dali rok do petka do 10 časova da ispune njihove zahteve i za početak na njih na neki način odgovore.

Nezadovoljni Palančani traže ostavku članova opštinskog Štaba za vanredne situacije, ostavku predsednika opštine Branislava Šušnice, njegovog zamenika Mite Lačanskog, kao i direktora JP „Standard“ Miroslava Sićevića.

„Došli smo jutros da čujemo da li će se predsednik opštine oglasiti povodom peticije brojnih nezadovoljnih građana. Nešto pre deset ovde smo stajali i sačekali, ali niko se nije obratio povodom peticije. Na naše pitanje, da li će se neko obratiti, morali smo da sačekamo da sekretarica proveri. Dobili smo odgovor da predsednik opštine nije u zgradi, nezvanično čuli smo da je otišao za Novi Sad“, rekla je Branislava Tatić iz Bačke Palanke.

Na pitanje da li će im se obratiti neko drugi i dati odgovor na peticiju kojom je izraženo ogromno nezadovoljstvo nečinjenjem i tragičnim posledicama po ovu opštinu, sekretarica im je samo odgovorila da je proverom utvrdila da nikog od odgovornih funkcinera u zgradi opštine nema i da su svi na terenu sa inspektorima te da se neće vraćati.

„Dalji koraci će biti saopšteni većeras od 19 časova. Stašno je što se prozivaju ljudi iz pojedinih stranka koji su dozvolili sebi da pokažu emociju i solidarnost sa nezadovoljnim ogorčenim građanima. To što se zaustavlja osnovni povod i brani da se kaže o čemu se radi takođe je nasilje nad ljudima i decom i selekcija vrednosti dece. Naš bunt je bunt za pravdu i protest da istina izađe na videlo“, dodala je ona.

Protesti su počeli nakon reakcije predsednika opštine Branislava Šušnice koji je na pitanje o uklanjanju kablova posle smrti trinaestogodišnjeg dečaka, a prethodno i njegovog dede od strujnog udara, vikao na novinarku.

Dečak je poginuo dve nedelje nakon oluje, a građani su danima zvali nadležne da sklone kablove koji vise.

Na sinoćnjem protestu govornici su poručili premijerki Ani Brnabić da ne priča o automobilima bez vozača dok ne obezbedi da svi kablovi u Srbiji koji su pod visokim naponom budu izolovani, kako su to mnoge druge zemlje već odavno uradile.

Građani su na protestima izneli i niz optužbi za loše reagovanje lokalnih službi na saniranje posledica oluje, a ni do danas situacija nije potpuno rešena. Sa druge strane, pojedini su zbog svojih istupa na protestima dobijali pretnje.

„Večeras će biti predočeno način na koji ćemo naše proteste radikalizovati. Moramo da mislimo na to da je opština i dalje u vandrednoj situaciji, ali moramo i da dovedemo do toga da odgovaraju oni koji su odgovorni. Iskreno, mislio sam da će se to već prelomiti i rešiti, jer je situacija, skoro mesec dana nakon oluje i dalje katastrofalna. U par sela, oko 200 kuća i dalje su bez krova. Ni sa strujom nije situacija rešena do kraja, a da ne pričamo o drveću koje vise i svakog trenutka može da otpadne neka grana. Sve je suviše sporo. U Iloku koji je preko puta nas, samo u drugoj državi, šteta je bila slična, ali je tamo došla vojska i za dva dana rešila sve“, rekao je Dragan Petrović iz Obrovca.

Kako dodaje, još večeras će se skupljati potpisi za krivičnu prijavu koju je stastavila grupa advokata iz Bačke Palanke koja poziva na odgovornost jednog ili više lica za koja postoji osnovana sumnja da su učinila krivično delo izazivanja opšte opasnosti i biće predata verovatno u ponedeljak u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari