Ana Brnabić posetila Futog i Begeč: Najlakše je smeniti predsednika opštine, protesti u Bačkoj Palanci su politički (VIDEO) 1Foto: Vlada Srbije

Premijerka Ana Brnabić danas je obišla područja pogođena olujnim nevremenom u Futogu i Begeču, te izjavila da se šteta u Srbiji meri stotinama miliona evra i da je sada neophodno odrediti prioritete u sanaciji i nadoknadi štete. Ona je kazala da treba da se utvrdi i odgovornost zbog pogibije dečaka u Bačkoj Palanci, ali i da su protesti u ovom mestu „politički“.

Brnabić je u izjavi za novinare, nakon obilaska ugroženih područja istakla da su dva osnovna prioriteta za nadoknadu štete stambeni objekti, odnosno domaćinstva i osnovne i srednje škole, kako bi nastava u ugroženim područjima mogla da počne 1. septembra.

– Što se tiče organizatora protesta u Bačkoj Palanci, razgovarala sam i sa njima. Oni su se žalili na tromost opštinske uprave i zahtevaju smenu predsednika opštine. Mislim da niko od nas nikada nije video ovakvo nevreme i da niko ne može da razume sa čim se jedan gradonačelnik ili jedan predsednik opštine suočava nakon takve devastacije. Da li je moglo brže ili je moglo bolje – to ne znam, biće analiza pa ćemo videti. Da li različiti ljudi imaju različite prioritete? Pa da, imaju. Nekom je prvi prioritet njegova ulica, nekom je veća ulica. Na čelnicima opštine je da odrede šta su prioriteti za sve građane – rekla je Brnabić.

Ipak proteste sa zahtevom da se smeni predsednik opštine Bačka Palanka smatra političkim. Ona je dodala, da može da vrati to dete ili bilo koje drugo dete, time što bi ona podnela bilo kakvu odgovornost, to bi učinila.

– Mi sada umesto da saniramo posledice svega toga što pre možemo, da obezbedimo krov nad glavom, da popravimo škole, mi ćemo da insistiramo na političkoj odgovornosti čoveka, koji je, eto, bio na čelu opštine kada su se desile najgore vremenske nepogode. Najmanji je problem smeniti predsednika opštine ili da on da ostavku, ali ovde se radi o odgovornosti da pokušate da vratite novi život. Ja sam potpuno uverena da političari koji su najbliže narodu, a to je ipak lokalna vlast, da razumeju i da osećaju i lično koliko je to težak gubitak. Ne mogu da verujem da ljudski neko to ne oseća. Nisam videla da oni traže bilo čiju drugu odgovornost sem predsednika, što mi takođe govori da je to politički skup. Ali dobro, uvek je odgovornost na onom ko vam se najmanje sviđa – navela je premijerka govoreći o protestima u Bačkoj Palanci.

Ona je navela da nakon obnove kuća i škola slede zdravstvene ustanove i objekti javne namene, podsetivši na to da je zbog nevremena od 19. do 24. jula 13 lokalnih samouprava proglasilo vanrednu situaciju, a da su najteže pogođeni Bačka Palanka i Novi Sad.

Dodala je da je skoro 12.000 domaćinstava i stambenih objekata koji su delimično ili u potpunosti uništeni, kao i više od 1.000 objekata javne namene.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari