Na adrese javnih preduzeća, ustanova i opštinskih službi u Novoj Varoši juče je stiglo pismo sa zaključkom Skupštine opštine kojim ih ona obavezuju da koriste ćirilično pismo.



„Obavezuju se sva javna preduzeća, ustanove, službe i druge institucije čiji je osnivač opština Nova Varoš da ubuduće prilikom pisanja svojih akata i obraćanja građanima poštuju Ustav Republike Srbije i koriste ćirilično pismo, uvek gde je to izvodljivo“, piše u zaključku Skupštine opštine Nova Varoš, jednoglasno usvojenom na poslednjem zasedanju.


Posebnim zaključkom obavezano je Javno komunalno preduzeće „3. septembar“ da račune građanima za svoje usluge ispisuje ćirilicom.

– Ako su Pošta, Elektrodistribucija, pa i druga javna preduzeća, zamenila latinično pismo ćiriličnim, zašto to ne bi učinili i komunalci koji se godinama oglušuju o propise o službenoj upotrebi pisma. Ne prihvatamo izgovor da to iziskuje velike troškove – rekao je novinarima Radivoje Bujišić, odbornik grupe građana Novi ljudi za Novu Varoš.

Ta grupa građana je u opštinskom parlamentu bila najupornija u insistiranju da se eliminiše latinica.

Jednim od skupštinskih zaključaka je sugerisano inspekciji da „proveri da li su natpisi firmi na teritoriji opštine Nova Varoš u skladu sa Ustavom i zakonom, odnosno da li su na ćiriličnom pismu“.

To ne doprinosi poboljšanju međunacionalnih odnosa

Novi Pazar, Nova Varoš – Predstavnici vodećih bošnjačkih partija u Sandžaku ocenili su juče da odluka Skupštine opštine Nova Varoš o obaveznoj upotrebi ćiriličnog pisma ne doprinosi poboljšanju međunacionalnih odnosa na tom području.

Funkcioner Sandžačke demokratske partije (SDP) i poslanik u Skupštini Srbije Munir Poturak rekao je da ta odluka „nije u redu, pre svega, prema svim komšijama“ koji pripadaju manjinskim zajednicama.

– Mislim, i za to se zalažem, da je pri donošenju svih odluka bitno podsticati potencijale svake zajednice. Mislim da takva odluka odbornika skupštine nije dobra za sve građane Nove Varoši. Ukoliko je to učinjeno zbog predstojećih izbora, mislim da će se veoma brzo uvideti da to baš i nije bilo u redu – rekao je Poturak.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu i poslanik Bošnjačke liste u Skupštini Srbije Esad Džudžević ukazao je da, formalno gledano, Nova Varoš nema obavezu da uvodi latinicu, ali da bi dvojezičnost „bila dobra“ za sve njene građane.

– To je, ipak, multietnička sredina i pokušaćemo u neformalnim kontaktima i u dobroj veri da napravimo dogovor da se i tamo istaknu dvojezični nazivi – rekao je Džudžević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari