Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u tehničkom mandatu zabrinuto je zbog mogućnosti da se „dovede u pitanje ostvarivanja prava obrazovanja na bosanskom jeziku bošnjačke zajednice u Srbiji“. Ovo je saopšteno nakon vanredne sednice Izvršnog odbora BNV, a posle razgovora sa državnim sekretarom Ministarstva prosvete dr Zoranom Mašićem. BNV je te razgovore ocenilo kao „nedopustivo izrečene tvrdnje o mogućnosti osporavanja prava na obrazovanje bošnjačke dece na maternjem jeziku“.


– BNV smatra da Bošnjaci imaju pravo da područja na kojima u najvećem broju žive, nazivaju njegovim tradicionalnim imenom i osuđuje konstantno osporavanje termina Sandžak, nametanje termina Raška oblast, kao i osporavanje nacionalnog, etničkog i kulturnog identiteta bošnjačkog naroda u sadržajima istorije, muzičke i likovne kulture. Na to BNV neće ni u kojem slučaju pristati, niti na to ima pravo bilo ko drugi. navodi se u saopštenju, u kojem se oštro protestuje „protiv kontinuirane kampanje zastrašivanja od pojedinih republičkih i lokalnih činovnika Ministarstva prosvete i Vlade Srbije na građane i roditelje dece bošnjačke nacionalnosti“ i konstatuje se da je to posebno izraženo u opštinama Priboj, Prijepolje i Nova Varoš.

Ovaj Nacionalni savet Bošnjaka poziva Vladu Srbije i nadležno ministarstvo da Bošnjacima omogući nesmetan nastavak obrazovanja na bosanskom jeziku i najavljuje da će o svim ovim problemima obavestiti predsednika i premijera Srbije, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, šeficu pregovaračkog tima Srbije za EU Tanju Miščević, šefa Delegacije EU u Srbiji i šefa Misije OEBS u Srbiji, Majkla Davenporta i Pitera Burkharda. O ovom problemu predsednik BNV u tehničkom mandatu Esad Džudžević pisao je i ministru prosvete Srđanu Verbiću, ali i od njega zatražio da se u okviru projekta „besplatni udžbenici“ obezbede udžbenici za učenike drugog razreda koji će nastavu pohađati na bosanskom jeziku.

Džudžević je napisao, da ukoliko ne bude prihvaćen ovaj zahtev, „učenici koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku bili bi dovedeni u nepovoljan i neravnopravan položaj u odnosu na sve druge učenike“. „Svesni smo činjenice da usled nedovoljnih sredstava nema kupovine novih udžbenika, ali vas podsećamo da bi u ovom slučaju jedino pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice ostali bez besplatnih udžbenika. Svi učenici drugih razreda u Srbiji bi nasledili besplatne udžbenike, osim đaka koji nastavu pohađaju na bosanskom jeziku“, piše u pismu koje je Džudžević uputio ministru prosvete Verbiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari