Optužen da je prodavao falsifikate najpoznatijih domaćih slikara: Odbrana smatra da je sud pristrasan jer nije oduzeo slike novim vlasnicima 1Foto: Danas/A. L.

Pred prvostepenim krivičnim većem novosadskog Osnovnog suda, 10. aprila trebalo je biti nastavljeno suđenje Slaviši Popovu iz Novog Sada optuženom da je učestvovao u prodaji ukupno 26 umetničkih slika najistaknutijih srpskih slikara iz prošlog veka, a za koje slike javni tužilac smatra da su falsifikati. Međutim, advokat odbrane tražio je izuzeće suda, jer sumnja u njegovu nepristrasnost.

Radi se o delima Petra Lubarde, Uroša Predića, Save Šumanovića, Stojana Aralice, Paje Jovanovića i Miodraga Dada Đurića i drugih, koje su kupili N. A. advokat iz Novog Sada i D. Z. kolekcionar slika iz Beograda za ukupnu cenu od gotovo 30.000 evra.

Osobe koja su kupile ove slike podnele su krivičnu prijavu javnom tužiocu, koji je podigao optužnicu protiv Popova, ali sa druge strane, sporne slike nikada nisu došle do suda i dalje su kod novih vlasnika.

Sudski veštaci u okviru procesa konstatovali su da je pojedinačna tržišna realna cena za samo jednu sliku ovih autora višestruko veća i da na tržištu dostiže vrednost između 50.000 do 100.000 evra.

Sa druge strane, javni tužilac smatra da se radi o prevari i da slike predstavljaju falsifikate, a da su kupci kupovali ove slike po znatno nižim cenama od njihove tržišne vrednosti, jer su ih vlasnici prodavali iz nužde.

Na glavnom pretresu sud će utvrditi i da li su kupci postupali savesno kada su kupovali ove slike po desetostruko nižoj ceni od one kakvu bi originalni radovi ovih slikara postizali na tržištu i da li kupci koji znaju razloge za ovako niske cene imaju pravo na sudsku zaštitu.

Do odlaganja glavnog pretresa nije došlo zbog ovih razloga već zbog toga što odbrana ukazuje na nepravilnost načina vođenja postupka, jer se svo vreme ove slike neprekidno nalaze izložene u poslovnim i stambenim prostorijama kupaca.

Zakon određuje da se ovi predmeti za koje se sumnja da su falsifikati, moraju privremeno oduzeti od kupaca, a ukoliko se radi o falsifikatima razlozi morala nalažu da slike budu uništene nakon okončanja krivičnog postupka.

Sud još uvek nije naložio privremeno oduzimanje ovih predmeta niti je pozvao da ih kupci privremeno predaju u sudski depo.

Kako smatra odbrana, bio bi nedozvoljen presedan da se nastavi sa suđenjem sve dok ovi predmeti ne budu privremeno oduzeti od kupaca koja su podnela krivičnu prijavu, ali sada hoće da zadrže ove slike.

Objašnjenje sudije da se još nisu stekli uslovi za privremeno oduzimanje slika je u suprotnosti sa zakonom sa jedne strane i sa zajamčenim ustavnim pravom okrivljenog da mu već prilikom prvog ispitivanja budu predočeni svi dokazi kojima raspolaže javni tužilac i sud.

Zbog toga je branilac okrivljenog advokat Zvonko Sabo zatražio izuzeće predsednika prvostepenog veća sudije Jelene Madić i v.f. predsednika suda Tamare Radović.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari