Maloletnik odgovoran za više od 50 krađa ponovo pobegao nadležnima: Osumnjičen je za pljačku knjižare "Bulevar books" u Novom Sadu 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Maloletnik koji se sumnjiči da je opljačkao poznatu novosadsku knjižaru „Bulevar books“, pobegao je iz ustanove gde je bio smešten zbog niza krađa. Javnost je za ovog dečaka saznala kada je bio saučesnik u prebijanju starijeg muškarca u Tovariševu, koji je nažalost nakon toga podlegao povredama i preminuo.

Mediji su tada pisali od dvojici maloletne braće koji se terete za pedesetak teških krađa, pokušaja teških krađa, krađa i razbojništva, te za prebijanje nesrećnog sedamdesetpedogodišnjaka koji je ubrzo nakon toga umro.

Do sada je ovaj maloletnik sa bratom nekoliko puta bežao iz ustanova gde su bili smešteni. Posle su razdvojeni u različite ustanove, ali to ga nije sprečilo da i dalje nastavi da beži.

Kako nije krivično odgovoran, jer još uvek nije napunio 14 godina, ne može odgovarati ni za poslednju pljačku prošlog četvrtka (4. aprila), kada je ukrao pazar i novac od ulaznica za dva koncerta planirana u knjižari „Bulevar books“.

Sumnja se i da je pokušao ili uspeo da opljačka i nekoliko drugih objekata u ovom periodu otkada se za njim ponovo traga.

– Provalnik je identifikovan, ali nema nikakvu krivičnu odgovornost, jer je maloletno lice, mlađe od 14 godina. Nikakvo obeštećenje ne možemo očekivati i zato skrećemo pažnju onima koji su u poziciji obavljanja neke otvorene delatnosti da imaju ovo naše iskustvo u vidu i da pojačaju budnost i pažnju, jer po rečima policije, ova deca sve intenzivnije operišu po gradu u poslednje vreme i ne mogu im ništa – naveli su tada iz ove knjižare.

Na koncertu podrške knjižari „Bulevar books“u utorak, skupilo se čak 500 Novosađanki i Novosađana koji su prikupili skoro 200.000 dinara kako bi pomogli ovoj knjižari da nastavi sa radom, ali to je tek pola sume koja je nestala prilikom pljačke.

Policija je u januaru tragala za maloletnom braćom koja su tada već učestalo bežala iz ustanova u koje su bili smešteni po nalogu Centra za socijalni rad u Novom Sadu.

U Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, s obzirom na ranije učinjena dela, a uzimajući u obzir uzrast maloletnika, naveli su tada, kako je nadležni Centar za socijalni rad preduzeo sve mere i usluge manje restriktivnog oblika zaštite.

„Kako je nastavljeno učestalo bežanje i ponavljanje krivičnih dela, istovremeno se pristupilo realizaciji smeš­taja u ustanovu zavodskog tipa“, kazali su u Pokrajinskom sekretarijatu.

Nakon što je poslednji put pronađen, trinaestogodišnjak je početkom aprila ponovo pobegao iz jedne ustanove u Beogradu, u kojoj je bio smešten nakon bekstva iz novosadskog Centra za socijalni rad.

Kako nezvanično navode iz policije, ovaj maloletnik ne krije lice prilikom pljačke, a koristi šrafciger ili neki drugi alat kako bi obio prostorije i ukrao, uglavnom, novac.

Kada ga policija pronađe, po slovu zakona, opet će biti smešten u ustanovu iz koje će moći očigledno da vrlo vešto nestane.

Po podacima Višeg suda u Novom Sadu, broj predmeta koji se tiču maloletnika najveći je u prethodnih pet godina, dok je novosadska policija u istom periodu registrovala 878 krivičnih dela koja je počinilo 487 maloletnika, što takođe govori o porastu maloletničke delinkvencije.

Protiv majke ovih dečaka koja je izgubila roditeljsko pravo nad njima, podneta je prošle godine krivična prijava zbog krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i postupak se vodi pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Sadu.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari