Jurić: Poražavajuće je da 92 odsto ljudi smatra da starosnu granicu za krivičnu odgovornost treba spustiti na 12 pa i na 10 godina 1Foto: Medija centar

Većina građana, tačnije 92 odsto smatra da treba spustiti starosnu granicu za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina, pokazalo je istraživanje „Stavovi javnosti prema maloletnim počiniocima krivičnih dela“ koje je sproveo Centar za nestalu i zlostavljanu decu iz Novog Sada.

Igor Jurić, predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu, ocenio je na drušvenoj mrteži „X“ da je ovaj podatak poražavajuć, dodajući da ima i onih koji smatraju da ta granica odgovornosti treba da se spusti i na 10 godina.

Istraživanje je obuhvatilo više od 4.600 ispitanika iz 17 regiona u Srbiji, sa ciljem da se stekne uvid u stavove opšte javnosti o maloletnim počiniocima krivičnih dela i o pitanju spuštanja starosne granice za krivičnu odgovornost maloletnika u Srbiji.

Prema rečima Jovane Škorić, koja je na čelu istraživačkog tima Centra za nestalu i zlostavljanu decu, istraživanje je ukazalo na visok stepen netolerancije i netrpeljivosti građana Srbije prema maloletnim počiniocima krivičnih dela.

„Postoji opšte nerazumevanje uzroka maloletničke delinkvencije i činjenja krivičnih dela od strane maloletnika. Istraživanje je takođe pokazalo da su građani usmereni na oštre represivne mere, kazne i kažnjavanje, kao i na spuštanje starosne granice za krivičnu odgovornost maloletnika sa 14 na 12 godina, što nam je definitivno ukazalo na nepoznavanje šireg konteksta ovog problema”, izjavila je Škorić na nedavnom predstavljanju ovog istraživanja.

Ona je naglasila da će Centar za nestalu i zlostavljanu decu, shodno dobijenim rezulatatima, prilagoditi svoje aktivnosti.

„Centar za nestalu i zlostavljanu decu će se fokusirati i na rad sa decom sa problemima u ponašanju, a istovremeno će raditi na podizanju svesti javnosti o ovoj temi. Senzibilizacija stručne javnosti o alternativnim programima i merama je neophodna u prevenciji i kreiranju novih pristupa zasnovanih na pravima deteta”, zaključila je Škorić.

Nakon prikaza ključnih nalaza istraživanja, održana je panel diskusija koja je okupila stručnjake iz oblasti socijalne zaštite i srodnih disciplina i/ili nauka.

U diskusiji je učestvovao Aleksandar Jugović, doktor političkih nauka koji se bavi društvenim devijacijama, a posebno kriminalitetom maloletnika i nasiljem, Slobodan Arsenijević, specijalni pedagog i bivši načelnik Kazneno-popravnog zavoda za maloletnike u Valjevu, kao i Nada Šarac, specijalna pedagoškinja sa višegodišnjim iskustvom u oblasti rada sa decom i mladima sa problemima u ponašanju.

Tema diskusije bili faktori koji mogu da dovedu do pojave maloletničke delinkvencije, kao i do činjenja krivičnih dela od strane maloletnika, ali i zbog čega spuštanje starosne granice za krivičnu odgovornost maloletnika nije adekvatno rešenje.

Istraživanje je pokazalo da se više od 83 odsto ispitanika slaže sa stavom da se maloletnicima koji su počinili krivična dela treba suditi kao odraslima, a čak 30 odsto njih misli da ih treba u potpunosti izopštiti iz društva. Zbog toga je na panelu bilo reči i o alternativnim pristupima, rešenjima i perspektivama koje su zasnovane na poštovanju prava deteta, restorativnoj i socijalnoj pravdi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari