Tužilaštvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv državljanina Srbije E.T. zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva u Dalju 1991, objavilo je Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku.

Hrvatski mediji navode da je reč o Enesu Tasi, a tužilaštvo je saopštilo da optuženi nije dostupan i da je za njim raspisana poternica. On je optužen da je 1. avgusta 1991. u Dalju kao komandant 51. motorizovane brigade JNA, naredio svojim jedinicama, pripadnicima TO Dalja i Borova i pridruženim dobrovoljcima, napad na Dalj i da je izdao komandu da ne sme biti zarobljenih pripadnika MUP-a Hrvatske i ZNG.

Njemu podređeni su pucali iz tenkova na zgradu policije na kojoj je bila bela zastava. U tom napadu su stradala dva policajca, a potom su vojnici ubili još četiri policajca i pet pripadnika ZNG-a.

Tasi se, takođe, stavlja na teret da nije preduzeo ništa da bi sprečio podređene da zatvaraju, zlostavljaju, siluju i ubijaju zarobljene pripadnike hrvatskog MUP-a, ZNG-a i civile. Prema navodima tužilaštva, nakon zlostavljanja je ubijeno više od 80 civila nesrpske nacionalnosti, a posle mučenja i ispitivanja ubijeno je 11 hrvatskih vojnika zarobljenih u Vukovaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari