Organizacija Novi treći put: Istraživanje pokazalo da je većina građana Srbije za ulazak u BRIKS 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Na potencijalnom referendumu o ulasku Srbije u savez BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika), za ulazak bi glasalo 43,2 odsto ispitanika, a verovatno za bi glasalo još 16,5 odsto, pokazalo je istraživanje javnog mnjanja koje je danas predstavila organizacija Novi treći put.

Istraživanje sprovedeno na nivou Srbije, bez Kosova i Metohije, od 2. do 8. juna na reprezentativnom uzorku od 1.705 ispitanika, pokazalo je da bi protiv ulaska u BRIKS bilo 18,2 odsto ispitanika, a verovatno protiv 6,8 odsto učesnika ankete.

Njih 15,3 odsto ne bi glasalo, ne zna ili nije sigurno.

Građani su pitani i o izboru Srbije da se opredeli za neki od postojećih saveza, a ponuđeni su bili BRIKS, EU, ili „bilo koji savez“.

Njih 5,9 dosto nije bilo sigurno i nije znalo odgovor, 12,1 odsto učesnika ankete odgovorilo je da su protiv ulaska Srbije u bilo koji od predloženih saveza, EU odabralo je 35 odsto, a ulazak u BRIKS 46,9 odsto.

Na pitanje o tome ko je najvažniji ekonomski partner Srbije, 69,9 odsto ispitanika odgovorilo je da je to EU, njih 18,6 odsto odabralo je Kinu, 11 odsto Rusiju, dok se SAD pojavljuju sa 0,5 odsto.

Kada je reč o političkom partneru Srbije, 48,3 odsto ispitanika vidi Rusiju kao glavnog partnera Srbije.

Na drugom mestu je Evropska unija sa 29,4 odsto, a sledi Kina 17,5 odsto, čiji je rejting niži u odnosu na ranija istraživanja, navode iz organizaicje.

Uvedeno je pitanje o „dedolarizaciji“” jer je ova tema primećena kao istaknuta u prethodno sprovedenom monitoringu medijima, naveli su istraživači.

Na pitanje da li vide da će američki dolar prestati da bude dominantna svetska valuta 2030. godine, 61,4 odsto ispitanih smatra da će dolar prestati da bude dominatna svetska valuta, dok dolar kao dominatnu svetsku valutu do 2030. godine vidi 25,9 odsto anketiranih.

Kada je reč o svetskoj politici, odnosno ratu u Ukrajini, 44,7 odsto ispitanih smatra da će finalna raspodela teritorija između Rusije i Ukrajine biti identična ili slična trenutnom stanju kontrolisane teritorije na terenu.

Njih 28,6 odsto vidi završetak sukoba kroz pobedu Rusije u vidu zauzimanja celokupne teritorije Ukrajine, dok 7,5 odsto ispitanika vidi završetak rata u Ukrajini kroz pobedu Ukrajine u vidu uspešnog povratka svih teritorija, uključujući i one koje je Rusija kontrolisala od 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari