Društvo sudija Srbije i BIRODI: Većina građana nema poverenje u sudstvo 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Rezultati analize stavova građana o sudstvu pokazuju da većina građana nema poverenje u sudstvo, a da stavove formiraju na osnovu izveštavanja medija, izjava političara i javnih ličnosti, rečeno je danas na predstavljanju istraživanja koje su sproveli Društvo sudija Srbije i Biro za društvena istraživanja (Birodi).

Istraživanje je obuhvatilo hiljadu ispitanika, od kojih oko 75 odsto nije imalo direktno iskustvo sa sudstvom, ali ima formiran stav.

Predsednica Društva sudija Srbije Snežana Bjelogrlić izjavila je da je to prvo istraživanje tog tipa sprovedeno u Srbiji.

Pema njenim rečima, istraživanje je pokazalo da građani nemaju dovoljno znanja o sudstvu i svojim pravima i obavezima tokom sudskog postupka.

Sudija Dragana Boljević rekla je da najveći broj ispitanih građana misli da je neefikasnost suda i visok nivo korupcije najveći problemi sudstva.

Oko 35 odsto ispitanih misli da je korupcija u sudstvu prisutna u velikoj meri, 24,7 odsto ispitanih smatra da je korupcija prisutna u srednjoj meri, 19,10 odsto ispitanika reklo je da je korupcija prisutna u manjoj meri, dok 7,10 odsto ispitanih misli da korupcije nema, dok 13,8  odsto nema stav o pitanju korupcije u sudstvu, rekal je Dragana Boljević.

Prema njenim rečima, ispitanici u manjem procentu misle da su uspeli u podmićivanju sudija,

Dragana Boljević je ocenila da su stavovi ispitanika u potpunoj suprotnosti sa ličnim iskustvom i da najveće poverenje u sudstvo imaju oni koji su imali veći broj izgubljenih slučajeva.

„Niko ništa ne zna o sudstvu, a svi imaju mišljenje“, navela je sudija Dragana Boljević.

Izvršni direktor Birodi Zoran Gavrilović izjavio je da se kroz medije ne šalje objektivna slika o stanju u sudstvu.

Prema njegovim rečima, mediji Junajted grupe izveštavaju previše kritički, kao i većina nedeljnika, dok Radio-televizija Srbije izveštava neadekvatno, a Pink televizija i mediji bliski vlasti o sudstvu izveštavaju popuno neobjektivno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari