Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je juče da se povlači predlog mađarske vlade o oporezivanju korišćenja interneta od 2015.


„Oporezivanje interneta ne može da se uvede u sadašnjoj formi… To ne može da se usvoji u ovim uslovima“, rekao je Orban u intervjuu za državni radio. Desetine hiljada demonstranata izašlo je u nedelju i u utorak na ulice Budimpešte da protestuju zbog plana mađarske vlade, prenosi Beta.

Protesti su održani i u nekoliko drugih mađarskih gradova i ispred nekih mađarskih ambasada u zemljama Evropske unije. Demonstranti su pozvali Orbana da odustane od plana prema kome će provajderi internet servisa morati mesečno da plate porez od 700 forinti (2,27 evra) po korisniku i 5.000 forinti po firmi mesečno.

Građani strahuju da bi se taj trošak prebacio na njih. Vlada je najavila ovaj predlog prošle nedelje, bez prethodnih konsultacija sa grupama iz industrije i sa poslanicima vladajuće partije Fides. Sinoć su demonstranti održali „manifestaciju proslave“ zbog odluke vlade da odustane od predloga.

Tvorac ideje internet poreza navodno je sam premijer, koji je tako hteo da pribavi sredstva za obećano povećanje plata vojnicima i policajcima. Bez obzira na genezu ideje, odmah je stvoren veliki otpor, i na fejsbuku. Poziv sajta „Sto hiljada protiv internet poreza“ podržalo je više od 200.000 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari