Dosadašnji premijer Mađarske Viktor Orban, koga neki smatraju autokratom, a drugi herojem nacije, viđen je kao pobednik parlamentarnih izbora u nedelju, 6. aprila, piše agencija Frans pres.


Orban je duboko promenio zemlju za poslednje četiri godine koliko je na čelu vlade, i oblikovao je prema sebi. Zahvaljujući dvotrećinskoj većini njegovog Fidesa u parlamentu, Orbanova vlada je reformisala od vrha do dna tu nekadašnju komunističku državu koja je 2004. postala članica Evropske unije.

Mađarska se sada nalazi „na pragu nove ere koja će je učiniti slobodnom i snažnom“, uverava Orban. Ovaj 50-godišnjak ima monopol na političkoj sceni Mađarske, a nijedan protivnik ne odaje utisak da bi mogao da ga ugrozi, kako u okviru njegove stranke tako i u redovima opozicije.

Orban je „prava politička životinja“ (zoon politicon), ne podnosi ni poraz niti osporavanje, kaže Laslo Lenđel, politikolog sa Instituta za finansijska i politička istraživanja u Budimpešti. Ljubitelj fudbala, oženjen i otac petoro dece, Orban je polarizovao društvo, njegova stranka Fides je prisvojila nacionalne simbole, a svako ko je protiv nje smatra se izdajnikom zemlje.

Orban je prvi put postao premijer sa 35 godina 1998. godine, a vratio se na vlast 2010, željan osvete nakon osam godina vladavine levice. Ovaj nekadašnji antikomunistički disident čiji su govori protiv režima krajem 80-ih godina postali čuveni, voli da govori „u ime naroda“ ili „nacije“, dodaje AFP.

Žestoki je protivnik globalizacije, a često govori i o kraju „bankarske i zapadnjačke ere“ u korist rastuće snage Azije. Orban je za četiri godine ojačao svoju vlast, postavio svoje ljude na čelo svih javnih institucija uključujući Ustavni sud, Državno tužilaštvo, Izbornu komisiju, Kancelarije za zaštitu konkurencije ili Centralnu banku. Kritike Evropske unije i SAD nisu ga sprečile da postigne šta je želeo, kao ni velike demonstracije nevladinih organizacija nakon reforme medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari