Osumnjičeni za ubistvo u Mađarskoj bi uskoro mogli neograničeno dugo da budu u privremenom pritvoru, piše u predlogu zakona vladajuće stranke Fides, koji opozicija ocenjuje „protivustavnim“.


Predlog je izrađen posle bekstva članova jedne bande osumnjičene za ubistva i krađe, kojima je bio određen kućni pritvor. Tekst zakona biće za dve nedelje podnet parlamentu, gde Fides premijera Viktora Orbana ima dvotrećinsku većinu. Privremeni pritvor u Mađarskoj do sada je mogao da bude određen do četiri godine. Dva člana kriminalne grupe uspela su u petak da pobegnu iz zemlje, ali su uhapšena preksinoć u Švajcarskoj.

Jedan poslanik Fidesa rekao je da će maksimalni rok za privremeni pritvor biti ukinut osobama osumnjičenim za ubistvo za šta su predviđene kazne zatvora preko 15 godina. Fides predlaže i da osumnjičeni kojima je određen kućni pritvor imaju uređaje za lociranje.

U nedavnom izveštaju UN ističe se „preterana upotreba preventivnog pritvora“ u Mađarskoj i odsustvo efikasne pravne pomoći kako bi se sprečilo neosnovano pritvaranje. Gotovo 28 odsto pritvorenika u Mađarskoj čeka suđenje, a među njima ima i maloletnika, piše u tom izveštaju UN i napominje se da se privremeni pritvor određuje u izuzetnim slučajevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari