Norveške vlasti su juče ocenile kao „potpuno neprihvatljiv“ pretres prostorija dve nevladine organizacije (NVO) u Mađarskoj, istakavši da je Budimpešta time prekršila međunarodne sporazume. „Mađarske vlasti su u ponedeljak sprovele policijsku raciju, nastavljaju da maltretiraju civilno društvo i ne pridržavaju se sporazuma koje su potpisale“, rekao je norveški ministar zadužen za evropska pitanja Vidar Helgesen.


Policija je u ponedeljak pretresla prostorije nevladinih organizacija „Okotars Foundation“ i „Demnet“, zaduženih za usmeravanje norveške pomoći. Pretres je bio u okviru istrage o proneveri sredstava i nelegalnih finansijskih aktivnosti. Te dve NVO finansijski podržava Norveška koja iako nije članica EU, zbog članstva u Evropskom ekonomskom prostoru učestvuje u mehanizmima finansijske solidarnosti za uklanjanje nejednakosti u Evropi.

Oslo je u maju obustavio pomoć Mađarskoj zbog netransparentnosti i neefikanosti upravljanja njenim sredstvima, ali je nastavio da podržava nevladine organizacije. Pre dva meseca Savet Evrope izrazio je zabrinutost zbog „žigosanja“ organizacija za odbranu ljudskih prava u Mađarskoj i zatražio od vlade Viktora Orbana da obustavi kontrolu tih organizacija.

Od proleća je 58 nevladinih organizacija koje dobijaju norveška sredstva, uključujući i ove dve, podvrgnuto kontrolama koje je pokrenula desničarska vlada zbog sumnji da one služe da podrže političke aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari