Organizacije okupljene oko Platforme "Tri slobode" oštro osudile hapšenje aktivistkinja 1Foto: D. P.

Organizacije okupljene oko Platforme „Tri slobode“ oštro su osudile hapšenje mirovnih aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović, koje je policija u civilu brutalno privela dok su protestovale zbog murala osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, i traže obustavljanje svih postupaka protiv njih.

Na dan borbe protiv fašizma, hapšenje aktivistkinja za ljudska prava i svrstavanje na stranu osuđenih ratnih zločinaca pokazuje pravo opredeljenje vlasti u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Podsećamo se da je hapšenje Maje Stojanović, sada izvršne direktorke Građanskih inicijativa, pre 14 godina nakon slične akcije protiv Ratka Mladića završeno tako što je ona proglašena zatvorenicom savesti od strane organizacije „Amnesti internešenal“, a predsednik Srbije platio je tada dosuđenu prekršajnu kaznu.

Ukazuje se da nas ponavljanje ovakvih katastrofalnih grešaka od strane vlasti u Srbiji vraća unazad i pokazuje da Srbija ide u pravcu slavljenja zločina, a ne demokratizacije.

Saopštenje je potpisala 21 organizacija okupljena oko Platforme Tri slobode – slobode udruživanja. okupljanja i izražavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari