Organizatori Egzita osudili ispisivanje oznaka Z po Novom Sadu 1Slovo Z, ilustracija Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Organizatori muzičkog festivala Egzit (Exit) osudili su danas ispisivanje „Z“, simbola ruske agresije na Ukrajinu, po ulicama i fasadama zgrada u Novom Sadu, i poručili da su na festival „oduvek dobrodošli gosti iz celog regiona i svih krajeva sveta“.

Nepoznati počinioci su na mnogo mesta u gradu, koja vode do Petrovaradinske tvrdjave na kojoj sutra počinje festival Egzit, ispisali oznake Z.

„Egzit od svog osnivanja poziva na mir i naravno da se protivimo ovom činu koji ima za cilj da u negativnom svetlu predstavi festival, Novi Sad i Srbiju, kao i svakom činu koji raspiruje nacionalnu mržnju i podstiče na agresiju bilo koje vrste“, kazali su organizatori za novosadski portal 021.

Oni su poručili da će Egzit i ove godine tokom festivala jasno i glasno poslati mirovne poruke, koje će javnost i posetioci iz celog sveta moći da vide iz prve ruke.

„Uključujući i Ruse i Ukrajince, za sve njih Egzit je druga kuća i mi smo ponosni na to što su na Tvrdjavi tokom festivala jedino ‘oružje’ ljubav i osmeh“, naveli su organizatori festivala.

Dodali su da su od nadležnih institucija dobili uveravanja da će slova „Z“ biti prekrečena, a od policije da će slični pokušaji biti sprečeni.

Nadležne gradske službe počele su danas popodne da uklanjaju oznake „Z“, tako što belom fabrom ispisana slova prefarbavaju sivom farbom pa na mestu gde je bio grafit sada stoji sivi kvadrat.

Na pojedinim mestima, preko sive farbe se i dalje ocrtava belo slovo „Z“.

Lokalni portal „Novi Sad uživo“ koji je navodno blizak vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, naveo je da je ispisivanje slova „kontrateza“ koju je napravila grupa anonimnih Novosadjana „u vreme opšte antiruske histerije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari