Organizatori protesta predali pritužbu na postupanje policijskih službenika tokom prošlonedeljnog skupa u Novom Sadu 1foto: Arsenije Mandić / Danas

Organizatori protesta koji je prošle nedelje održan ispred Skupštine Vojvodine podneli su danas u policiji pritužbu na postupanje policijskih službenika.

Pritužba se odnosi na događaje koji su se odigrali tačno pre nedelju dana, kada je došlo do sukoba između demonstranata i privatnog obezbeđenja, a kako su organzatori rekli, „bilo je dosta polemike oko toga na šta će se tačno žaliti, kada je u pitanju postupanje policije“.

„Suštinski, ovaj dokument podrazumeva da se mi žalimo na ne postupanje policije. Ljudi iz privatnog obezbeđenja koji su bili na događaju prekoračili su svako moguće ovlašćenje iz Zakona o privatnom obezbeđenju. Policija nije odgovorila na njihova prekoračenja i videli smo ishode. Posebno se fokusirali na način na koji su pripadnici privatnog obezbeđenja postupali u slučaju dvoje naših kolega, Milorada Ljeskovca i Saše Pavlovića“, navela je ispred policijska stanice u Pap Pavla aktivistkinja Marija Srdić.

Oni traže da unutrašnja kontrola policije ispita sve okolnosti tih događaja, istakavši da ih posebno zabrinjava to, kako je utvrđeno i na snimcima koje su priložili u dokumentaciji, što je i sam načelnik policijske uprave bio na događaju, i kako kažu „na izvestan način koordinirao aktivnosti“.

„Smatramo da i njegovu odgovornost u slučaju prekoračenja ovlašćenja, dopuštanja da privatno obezbeđenje, potpuno izađe iz okvira svojih zakonskih ovlašćenja, mora biti dovedeno u pitanje, odnosno ispitano“, dodala je Srdićeva.

Dokumentacija podrazumeva pritužbu i dokazni materijal, a prema najavama aktivista, to je samo prvi korak.

Aktivisti su, naglašavaju, iz medija, čuli da neke aktivnosti po tom pitanju već jesu u toku u tužilaštvu, kao i da se po tom pitanju oglasio i zaštitinik građana, ali da oni kao organizatori protesta nemaju nikakva zvanična saznanja.

Supruga Milorada Ljeskovca, kojem je pripadnik privatnog obezbeđenja klečao na vratu, Marija Prijić Sladić pozvala je „građane, poštene državne službenike, u policiji, tužilaštvu i državnim institucijama i organima novosadske vlasti“ da dođu na današnji protest i kažu ne nasilju koje je postalo institucionalizovano.

Organizatori protesta predali pritužbu na postupanje policijskih službenika tokom prošlonedeljnog skupa u Novom Sadu 2
foto: Arsenije Mandić / Danas

„Ono što se dogodilo pred Skupštinom Vojvodine, kada se usvajao Generalni urbanistički plan Novog Sada nije se završilo kada su Milorada „usisale rmpalije“ iz privatnog obezbeđenja, gde je tužilaštvo zapravo stalo sa svojim postupanjem. Do danas nemamo saznanje da li je tužilaštvo išta uradilo po tom pitanju već se incident nastavio“, dodala je Prijić Sladić.

Kako je istakla, osim njene porodice koja je pretrpela nasilje, posledice nasilja trpe svi, jer su morali da gledaju potresne scene u medijima i tokom narednih dana, poručivši da je u pitanju trenutak „biti ili ne biti“, jer veoma brzo može i neka druga porodica biti na meti.

Podsetila je na slučaj dečaka kojeg su policajci brutalno pretukli tokom protesta 2020. godine u Novom Sadu, iako se on tamo slučajno zatekao i ni na koji način nije izazvao takvo ponašanje, dok je tužilaštvo odbacilo odgovornost policajaca koji su to uradili.

„Nama kao društvu je to poruka da se ne beži od primene sile koja je potpuno nezakonita, ali treba da nas ućutka i zastraši i da nam poruči da nam je, ako ne želimo da živimo pod tim uslovima, jedina opcija da se odselimo“, poručila je Prijić Sladić.

Ona je rekla da je događaj u kojem je njen muž napadnut, još tragičniji jer se desio ispred zakonodavnog organa vlasti, odnosno Skupštine u kojoj sede odbornici koji izglasavaju zakone, a događaje prati i asistira policija koja mora da obezbedi primenu tih zakona.

Protest zbog policijske brutalnosti i nasilja koje se dogodilo prilikom protesta ispred Skupštine Vojvodine uoči i tokom zasedanja gradskog Parlamenta, kada je usvojen kontroverzni Generalni urbanistički plan Novog Sada, biće održan večeras.

Sa početkom u 19 časova, ispred policijske stanice na uglu Pap Pavla i Bulevara oslobođenja, „Bunt protiv mafije“ okupiće i predstavnike brojnih organizacija iz cele Srbije.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari