Grupa do pedesetak proizvođača duvana iz Pirota protestovala je ispred zgrade Opštinskog suda zahtevajući da im se isplati novac za duvan koji je otkupljen još pre osam godina. Nezadovoljni proizvođači kažu da je od dela prodate imovine Preduzeća za otkup i preradu duvana Nišavska dolina, koje ne radi većgodinama, isplaćena grupa od 11 proizvođača, a da na isplatu čeka još oko 400 ljudi. U Sudu kažu da je jedina šansa da naplate svoja dugovanja prodaja peostale imovine ovog preduzeća koje je do sada imalo dve neuspele aukcije.

U ime grupe proizvođača Dragan Ćirićkaže da su razgovarali sa izvršnim sudijom Opštinskog suda Jovicom Rančićem koji im je rekao da je jedina šansa da naplate svoja potraživanja da postanu kupci preostalih zgrada u preduzeću.

– Sudija nam je rekao da su isplaćivani proizvođači po prioritetu i to ljudi koji su teško bolesni. Tražili smo i uvid u dokumentaciju kako bismo se uverili da li su oni zaista bolesni. Ima indicija da većina njih nije bolesna niti ima bolesnika u kući. Ostaje nam samo da se na narednoj licitaciji pojavimo kao kupci preostale imovine i tako naplatimo svoja milionska potraživanja – kaže Ćirić.

– Ostala je upravna zgrada i magacin, a postoji mogućnost da firma ode u stečaj. Do sada je više puta raspisivana prodaja te imovine. Prvobitna cena je bila 95 miliona, a pošto nije bilo kupaca cena je smanjena na 65 miliona. Licitacija je održana 25. decembra prošle godine, a kao kupci pojavili su se pojedini proizvođači duvana. Da bismo uradili rešenje o predaji moramo da utvrdimo visinu potraživanja svih poverilaca koji su se pojavili kao kupci. Za njih 15 koji su se pojavili kao kupci nemamo utvrđenu visinu potraživanja i ne znamo da li su se namirili sa firmom koja ne radi i nema dokumentacije. Za sve one koji se nisu pojavili kao kupci raspisaću licitaciju za prodaju preostale imovine koja je procenjena na 65 miliona dinara. Potraživanja proizvođača i pojedinih radnika iznose oko 30 miliona dinara. Da bi rešili problem naplate duvana jedina šansa je da kupe ostatak imovine i da od tog novca naplate svoja potraživanja -kaže sudija Jovica Rančić.

Slavica Krstićiz Pirota za tonu i 250 kilograma predatog duvana potražuje oko 250.000 dinara. – Osam godina iitamo sve organe gde je naš novac i da li ćemo ga ikada dobiti – kaže ona.

Milena Đelićiz sela Krupac kaže da većgodinama čeka svoj novac.

– Kada sam 2001.godine predala duvan Nišavskoj dolini trebalo je da dobijem 3.200 maraka, pa neka se sada izračuna koliko su mi dužni – kaže Milena Đelić.

Boško Penčićiz Velikog Jovanovca kaže da je 2001. godine predao 800 kilograma duvana za koje je očekivao da dobije 60.000 dinara. – Nisam dobio ni dinara, a prošlo je osam godina.Tražimo svoj novac jer smo u tu proizvodnju dosta uložili. Gorko smo se opekli i od tada više ne sadim duvan. Ne pada mi više na pamet da to radim – kaže on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari