Osam vekova autokefalnosti SPC, patrijarh na Kosovu

Ostavite komentar


  1. „da SPC predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uruči Orden Svetog Save kojim se odlikuju duhovna i svetovna lica za naročite zasluge za SPC.“ To sto ih je kupio novcem nas, gradjana Srbije izaziva poseban odijum prema SPC vo vjek i vjekov. Amin !

  2. Zato je neophodno da se sačuva teritorijalni integritet i suverenitet, i autokefanost naše SPC, da se sačuvaju manastiri i crkve na KiM.

    1. SPC nije autokefalna na svim teritorijama koje proglasava za svoje.
      Nikad joj to Vaseljenski Patrijarh nije niti dao niti priznao.

  3. Patrijah je uz narod na Kosovu I to je dobro , daje nam snagu nasa vera za dalju borbu.

  4. Srpska pravoslavna crkva nije stekla autokefalnost 1219.O tome nema Tomosa.O tome nema odluke Vaseljenske patrijarsije.To je jos jedan falsifikat u duhu tradicije.Tada je hirotonisan Sveti Sava.Tada je dobila samo oblik autonomije od starije Ohridske arhiepiskopije.
    Upravo zbog tog laznog istorijskog dicenja (i jos zbog poneceg) nike sigurno da ce Vaseljenski patrijarh doci na proslavu.
    Jedini Tomos koji je SPC dobila i time stekla zvanicnu a ne „divlju“ samoproglasenu autokefalnost je onaj iz 1922. A taj se ne odnosi na mnoge delove pravoslavlja kojim SPC zeli da upravlja.
    Sve je proverljivo a i mnogi srpski istoricari pricaju o ovome.
    No mitomanijska i istorijska skola zasnovana na kosovskom epskom ciklusu nam neda ni mira ni napretka.

  5. Ma što to vredi 8 vekova autokefalnosti,kad skoro ljudi(Srba) nema na Kosovu.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.