Osamdeset godina Glukovog „Orfeja” u Beogradu 1Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

O premijeri Glukovog „Orfeja” održanoj pre 80 godina, ali i o ujedinjenju fašističke milicije i italijanske vojske, kao i o dešavanjima u Sovjetsko-finskom ratu, izveštavali su predratni jugoslovenski listovi Vreme i Pravda.

List Vreme prenosi vest da su se fašistička milicija i italijanska vojska ujedinile, a u tu čast su priređene svečanosti u kasarnama širom zemlje. Kako je navedeno u zvaničnom izveštaju, 132 bataljona „crnih fašističkih košulja” prešla su pod okrilje italijanske vojne komande.

„U rimskim političkim krugovima se sa zadovoljstvom govori o ujedinjenju redovne vojske i fašističke milicije i ističe da je to bio jedan stari ideal gospodina Musolinija.”

Formacije bataljona crnih košulja biće priključene već postojećim jedinicama italijanske vojske, dok se akcenat stavlja na jedinstvenu vojnu komandu.

„Volja gospodina Musolinija i celog italijanskog naroda je da u ovim teškim momentima vidi ujedinjenu i pod istom komandom svu zdravu nacionalnu snagu”, zaključne su reči stalnog dopisnika iz Rima za list Vreme, M. Popovića.

Osamdeset godina Glukovog „Orfeja” u Beogradu 2
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

Na unutrašnjim stranama, list Vreme donosi reportažu i kritički osvrt Stanislava Vinavera sa premijere opere „Orfej”, prve reformističke opere Kristofa Vilibalda Gluka, a čiji tekst je napisao Kalcabiđi, održane u Beogradskoj operi.

„Uzeta je grčka visoka patetika, široka deklamacija, koja izražava osećaje, idući prisno sa njihovim izgibima, ali je plemenita jezičko i poetski, te nikad ne upropašćava jednom postignuti liturgijski sklad”

Vinaver ističe da su članovi Beogradske opere pružili izuzetan napor i trud da ovaj komad bude izveden u skladu sa standardima i bez preterivanja.

Orfej je kod nas izveden glatko i slatko, nešto kruto i mutno, bez rogobatnosti ikakve, sa nešto natezanja u podešavanju raznih dramskih suština u jedan neodoljivi svežanj dejstva.”

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke

Lista Pravda na naslovnoj strani donosi vest da je premijeru opere „Orfej” upotpunilo prisustvo NJ. K. V. kralja Petra II Karađorđevića, što je ujedno njegovo treće pojavljivanje u Narodnom pozorištu tokom ove sezone.

„Pojava NJ. V. Kralja u Dvorskoj loži izazvala je buru oduševljenja u publici. Svi pogledi bili su uprti u Mladoga Vladara, Koji je, sa osmehom, mahanjem ruke otpozdravljao na spontane manifestacije koje Mu je publika priredila.”

Među brojnim zvanicama mogla su se naći lica iz političkog vrha Kraljevine Jugoslavije, ali i bliski saradnici i školski prijatelji Kralja Petra.

Osamdeset godina Glukovog „Orfeja” u Beogradu 3
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

Sovjetsko-finski rat je i dalje u jeku. Kako prenosi list Pravda, sovjetske trupe zauzele su železničku stanicu Vijpuri – Vilkajervi. Prema izveštaju „Avasa”, u Helsinkiju nema panike.

„Bilo je očigledno da svakako mora doći do ispravke fronta, pošto su napred istureni položaji morali biti evakuisani.”

U izveštaju generalštaba lenjingradskog vojnog okruga, koji prenosi DNB, navodi se da su sovjetske trupe zauzele železničku stanicu kao i još nekoliko kilometara na istočnoj obali Vijpurijskog zaliva.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari